Nederlandse invloeden en veel gekkigheid

New York

Ik had een bepaalde verwachting van New York die ik niet zo goed kan omschrijven. De werkelijkheid was misschien nog wel lastiger onder woorden te brengen. Wat een stad.. de historie waar zoveel Nederlandse invloeden in zitten. Het trotse Amerika met een internationaal karakter die gekenmerkt wordt door vele inwoners die niet of nauwelijks Engels spreken.

 

Wij sliepen in hotel Wellington tussen Time Square en Central Park.

Een hotel met een fantastische ligging met een eigen ontbijt restaurant. Niet alle hotels in Amerika hebben eigen ontbijt faciliteiten. Je kan echter op heel veel plekken in de stad leuk ontbijten of een koffie to go pakken. Nog een leuk weetje over de hotels in Amerika is dat de kamers eigenlijk altijd beschikken over 2 queensize bedden. Hier kan je met 4 personen verblijven. De hotelkamers in New York zijn over het algemeen niet heel groot.. ( liever gezegd; vrij klein, of heel duur.. ) gelukkig is er genoeg te beleven in de stad waardoor ik je zeker niet zou adviseren om lekker op je hotelkamer te blijven.. Schuin tegen over het hotel ( 1 blok ) ligt een geweldige taverne met fantastische burgers; The Stagecoach Tavern ( 834 7th Avenue ) met de typisch Amerikaanse tv schermen met sportuitzendingen. Van hieruit loop je zo naar Time Square voor je avond wandeling. Geniet hier van de hectiek. Kijk af en toe omhoog naar de enorme billboards. Drink nog een drankje op het terras of bezoek de Disney shop. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om een musical of Comedy show te bezoeken. Heb je echt serieuze wensen boek dan je tickets ver van te voren.

Onze wandeltocht start op Wall Street.

Dag 1 gaan wij op pad met een gids. Onze wandeltocht start op Wall Street. Voor the New York Stock Exchange. Het grootse gebouw die vooral bekent staat om de aandelen handel. Wall Street is onze les 1 over de Nederlandse invloeden in de geschiedenis van New York waar onze gids over vertelt. Kleine houten blokjes zijn nog steeds duidelijk waar te nemen tussen de “ kinderkopjes ” in de straat. De blokjes zijn de overblijfselen van de muur die hier stond om de gevestigde Nederlanders te beschermen tegen de Indianen, Fransen en  Engelsen. De wal werd al snel overbodig, wat des te meer duidelijk werd toen Peter Stuyvesant zelf als eerste dorpeling buiten de muur ging wonen. Ook werd de dreiging minder omdat de Nederlanders slaven van de Portugezen kochten. Het land werd snel opgebouwd, de Nederlanders hadden meer ruimte nodig en de indianen werden landinwaarts gedreven.

Aan Wall Street ligt ook the Federal Hall dat eerst dienst deed als stadhuis van New York. Tijdens de turbulente jaren vóór de Amerikaanse Revolutie was het gebouw de locatie van veel historische gebeurtenissen. Na de revolutie werd Federal Hall gebruikt door het Congress – de senaat en de kamer. Bovendien legde George Washington hier in 1789 de eed af als president. Op de trappen voor het gebouw staat een groot bronzen standbeeld van George Washington ter herinnering aan de plaats waar hij de eed aflegde. Het standbeeld werd in 1883 gemaakt. Tussendoor werd het gebouw gebruikt om de tol en havengelden te heffen.

We lopen verder naar de plek waar in 2001 de TwinTowers verwoest werden, het 9/11 monument.

Het gehele monument staat bol van de symboliek. Alle namen van de omgekomenen staan genoemd maar ook is van alle omgekomenen een bekende met naam genoemd. Als er iemand jarig is wordt er een witte roos bij de naam gelegd.  Middenin het monument is een vierkant gat ze zien waarvan de bodem op geen enkele manier waargenomen kan worden. Dit staat symbool voor het bodemloze gat in de harten van de mensen die iemand moeten missen. Naast de voormalige TwinTowers is een nieuw gebouw gekomen. Een 8 kantige toren waarbij de 8 kanten symbool staan voor de twee verwoeste torens. Naast het monument staat een boom. De boom heeft een bijzonder verhaal die staat voor doorzettingsvermogen en onverwoestbaar. Onder het puin van de verwoeste torens is namelijk een levende tak gevonden van de boom die vlakbij de TwinTowers stond voor de aanslag. De bouwvakkers hebben de tak zorgvuldig verwijderd en deze is overgebracht naar een kwekerij en opgekweekt tot volwaardige boom. Op de dag dat de boom verpoot zou worden naar het 9/11 monument werd de kwekerij getroffen door een orkaan. Hierbij werd veel verwoest maar er kon wederom een tak van de boom gered worden die vervolgens weer opgekweekt werd tot volwaardige boom. Deze staat inmiddels naast het monument. Tegenover het monument ligt de voormalige brandweerkazerne waar de ruim 350 omgekomen brandweermannen gestationeerd waren. Ook hier zijn alle namen genoemd in een bord op de muur met een afbeelding die evenals het monument erg indrukwekkend is. Het 9/11 monument is vrij toegankelijk.

We vervolgen ons wandeling door Manhattan naar Battery Park waar je met de ferry naar Ellis Island en Lady Liberty kan varen. ( je kan ook een ferry nemen vanaf Liberty State Park in de staat New Jersey ) Toen wij in New York waren was het erg warm waardoor we bepaalde programmapunten wat ingekort hebben. Daarom zijn wij op de boot gebleven en hebben niet de eilanden zelf bezocht. Ik heb overigens ook begrepen dat je je moet afvragen of je de eilanden wilt bezoeken omdat ze niet zo enorm veel te bieden hebben en veel tijd kosten. Wij kozen dus voor de boottocht. Kom je op de boot loop dan door naar achteren en kijk of je op het dek kan komen. De overtochten duren ongeveer 20 minuten. Kleed je erop om buiten te staan het uitzicht is fantastisch!!!

New York heeft Lady Liberty cadeau gekregen van Frankrijk en daarom staat ze met haar gezicht naar Frankrijk. De immigranten die New York bereikten wisten bij het zien van het standbeeld dat ze het land uit de verhalen van de brieven hadden bereikt. Inwoners van Brooklyn hebben echter hun eigen visie op de stand van het standbeeld, volgens hun kijkt ze over en waakt ze over Brooklyn.

Een ander, eerder, ijkpunt van inkomende schepen was de Trinity Church. De kerk is een historisch kerkgebouw in New York. De kerk staat op de kruising van Broadway en Wall Street in Lower Manhattan, tegenover Wall Street. De eerste kerk op deze plaats werd gebouwd in 1698. Toen de kerk werd ingewijd op 1 mei 1846 domineerde zij met haar hoogte van  86 meter nog de skyline van de stad en werd gezien als baken voor de schepen die de haven binnenvoeren. Op het kerkhof van Trinity Church ligt Alexander Hamilton begraven. Een man die eind 18e eeuw van grote invloed is geweest in Amerika.

Als wij weer voet aan wal zetten gaan we op zoek naar een plek om te lunchen ( met wifi ) waarna we door SOHO lopen om wat te shoppen. Moe en voldoen stappen we aan het einde van de dag in de Yellow cab.

We hebben een slice of pizza tour geboekt door Brooklyn.

Dag 2 is het wederom erg warm in de stad. We hebben een slice of pizza tour geboekt door Brooklyn. We eten pizza bij diverse bekende pizzabakkers en worden rondgereden in een airconditioned bus met enthousiaste gids. De gids is zelf opgegroeid in Brooklyn en wist vele anekdotes te vertellen. We rijden door de wijk wat op zich al een stad is met de typische Brooklyn huizen met de trappen ervoor. In de bus worden vele filmfragmenten uitgezonden terwijl we tegelijkertijd door het filmdecor reden. De Brooklyn Bigde en Coney Island waren uiteraard ook onderdeel van de route. Coney Island die door de Nederlanders genoemd is naar de vele konijnen die er leefden. Citaat van de gids: “and because the Dutch call rabit a coney, the island is called  Coney Island “ haha. Het eiland werd al in de 17e eeuw omgetoverd tot partyplaats voor volwassenen met vele pubs en burlesque bars. Tegenwoordig is het een groot attractiepark met aangrenzend een strand met veel gezelligheid. Ook leuk om in de avond te bezoeken. Op Coney Island kan je ook de wereldberoemde hotdog van Nathan proeven. De beroemde ondernemer die vanuit niks een bloeiend imperium bouwde en dat alles door hotdogs te verkopen voor een penny. Na deze smakelijke en wederom rijke geschiedenisles wandelen we door Greenwich Village. De dorpse wijk in deze gigantische stad die gekenmerkt word door groene straatjes met bruine huizen met de bekende trappen.

Dag 3 beginnen we fanatiek.

Het is wederom een warme dag. Vlakbij ons hotel is een fietsverhuur waar we fietsen hebben gereserveerd. Vol goeie moed fietsen we naar Central Park om hier de 9 kilometer lange fietsroute af te leggen. We stranden echter bij het eerste terras. Op deze hete dag smaakt de zelfgemaakte limonade op het terras aan Sheep Meadow heerlijk. We vervolgen onze route naar het tweede terras, bij het Loep Boathouse. We strijken neer aan het water en genieten van een lunch met een heerlijk wijntje. We kijken naar de zwemmende schildpadden. Je kan hier ook een bootje huren en roeiend het meer verkennen. Het Boathouse is van binnen ook erg leuk. Hier kan je onder het genot van een drankje genieten van het uitzicht over het water. Na de lunch brengen wij de fietsen terug en stappen over op plan B; Shoppen. In een rustig tempo slenteren we tussen de hoge gebouwen op weg naar Fifth Avenue. Wij bezoeken Bloomingsdale, Saks en andere dure winkels. Dit is gewoon leuk om te doen. Het is niet raar om in de vakantie outfit deze winkels binnen te stappen dus ga gerust een kijkje nemen. Central Park is overigens geweldig en maak hier zeker tijd voor. Je kan ook een fietstaxi nemen waarbij de chauffeur van alles over het park vertelt.

We twijfelen tussen een bezoek aan het Empire State Building of Rockefeller Center.

Op onze laatste dag willen we New York zien vanuit een andere hoek. Vanaf grote hoogte kan ik beter zeggen. We twijfelen tussen een bezoek aan het Empire State Building of Rockefeller Center. Beide gebouwen geven een fantastisch uitzicht vanaf de bovenste verdieping. Ik ga in overleg met de dames van de receptie. Rockefeller Center blijkt vlakbij ons hotel te zijn, we kunnen er lopend heen. Ook is de wachttijd meestal korter  dan bij het Empire. Wij hebben snel besloten.. Ook omdat het nog steeds warm is hebben liever geen lange wachtrijen. We zijn om half tien bij Rockefeller Center en konden aardig vlot doorlopen. Tijdens de korte wachttijd hebben ze een leuke diapresentatie over de kerst periode in New York en speciaal over Rockefeller Plaza die in december gevuld is door de wereldberoemde kerstboom. De allereerste Rockefeller Christmas Tree stond er in 1931. Het verlichten van de boom werd twee jaar later een traditie. Tijdens de tweede wereld oorlog was de boom niet verlicht.  De Tree Lighting Ceremony is altijd ergens eind november, begin december en staat op mijn wensenlijstje te samen met kerstshoppen in New York.  We genieten van het uitzicht op de 67e verdieping maar komen tot de conclusie dat dit een erg toeristische  activiteit is. Na de lunch nemen we de taxi naar de Brooklyn Bridge. Ondanks de warmte “moeten “ we de deze brug over wandelen. Met een fles water in de hand lopen we over de brug die een apart wandel en fiets pad heeft.

Ook leuk om te doen in New York;

* Een helikoptertour boven de stad
* Kerst shoppen
* Een musical of een Comedy show
* Een Gospel tour
* Bezoek een honkbalwedstrijd
* Neem een kijkje in de the Central Library
* Neem je kinderen mee

Wij hebben 4 dagen genoten van New York!