Gekleurd Willemstad, Happy hours en een geschiedenis les

Curaçao

Een vakantie naar Curaçao stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. De gekleurde huisjes, de zon en een week quality time  met mijn twee, bijna volwassen zoons lagen daar aan ten grondslag.

Onze hotelwensen waren duidelijke; aan het stand, leuke barretjes in de buurt en geen all inclusive. Jan Thiel bay en Mambo beach zijn de stranden waar zon en vertier elkaar tegen komen. Jan Thiel is wat drukker en heeft een duikschool en beachclub Zanzibar. Beachclub Zanzibar staat bekent om zijn happy hours. Maar buiten deze uren is het ook een gezellige plek als je van wat meer drukte houdt.

 

 

Wij kozen voor hotel Kontiki beach resort in Mambo beach.

Een heerlijk hotel. De hotelkamers zijn per vier kamers in losse gebouwen door de tuin verspreid. Een tuin vol bomen en planten. Het zoutwaterzwembad kronkelt hier door heen. De twee hotelkamers op de begane grond hebben een terras aan het zwembad. De twee kamers op de eerste verdieping hebben een veranda met zitje. Aan het zwembad zijn diverse hoekjes gecreëerd met ligbedden. Toen wij hier waren was het altijd erg rustig bij het zwembad. Hier is geen personeel waar je een hapje of drankje kan bestellen.

Het restaurant bevindt zich aan het strand. Het openlucht restaurant is de gehele dag geopend. Twee stappen verder staan de ligbedden voor u klaar. Diverse palmbomen en parasols beschermen u tegen de zon. Het vriendelijke personeel bedient u graag van een hapje en drankje. Het personeel bestaat deels uit Nederlandse stagiaires en deels uit Curaçaoënaars.  Het hotel biedt u de gelegenheid om de versnaperingen en maaltijden op uw kamernummer te boeken zodat u niet steeds hoeft af te rekenen.

Nadat we geland zijn en onze koffers hebben opgehaald worden we verwelkomt door een team van douane beambten  met speurhonden.

Alles wordt uiterst vriendelijk en doeltreffend gecoördineerd. Voordat je naar Curaçao vliegt moet je online de ED-card invullen. De ED-card is de immigratiekaart. Tot voor kort kon je de kaart ook in het vliegtuig invullen maar dat is veranderd naar een online versie. Eenmaal door de douane heb ik eerst geld gepind. Alhoewel we hier ook met Euro’s en Amerikaanse dollars kunnen betalen vind ik het toch een fijn idee dat ik guldens bij me heb. Op Schiphol konden wij geen Antilliaanse gulden krijgen.
De korte tijd dat we bij de bus staan te wachten ben ik al aangenaam verrast door het klimaat.  Een lekker windje door m’n haren en de zon op m’n gezicht. Tijdens de transfer krijgen we een eerste indruk van het eiland. Ik geloof dat ik hier wel aan kan wennen. Ik begin me nog meer te verheugen op de huurauto om het eiland verder te ontdekken.

Bij het hotel worden we opgewacht door de meiden van de receptie.

Na de check-in worden we met een golfkarretje naar onze hotelkamer gebracht. De vrolijke jongen legt ons vriendelijk alles uit en wijst ons de weg naar het strand en het restaurant. Het kraanwater kan je gewoon drinken en ik ben blij verrast bij het ontdekken van het nespresso apparaat met cups. Ook een koelkast en een kluisje zijn op de kamer aanwezig.  We hebben een kamer op de eerste verdieping met een prachtige veranda/ balkon.

Onze vakantie begint met een drankje aan de bar. Dit ritueel zou zich de komende week nog vaak herhalen. Het restaurant heeft helaas geen tafel meer voor ons beschikbaar. We besluiten een pizza te eten aan de bar. Voordat we onze bedden op slaapcomfort testen lopen we nog even naar het strand en maken we een planning voor onze eerste vakantiedag: Een dagje strand om mee te beginnen.

Na het heerlijke ontbijt strijken we neer op de strandbedden aan het water.

De strandbedden zijn kosteloos voor hotelgasten en strandlakens kan je ophalen bij de receptie.  De zonnebrandcrème en zonnebrillen komen goed van pas. Het advies “goed insmeren “ zou ik graag een upgrade willen geven naar “heel goed insmeren”. De zon is fel en het windje doet je denken dat je niet snel verkleurt. Je hoeft je strandbed niet te verlaten voor de lunch want je kan hier een hapje  en drankje bestellen bij het enthousiaste personeel.

Vanaf dag 3 heb ik een huurauto gehuurd.

Het hotel naast ons hotel heeft een dependance van de autoverhuur maatschappij. Hier kunnen we zo heen lopen om de auto op de pikken. Een mooie Jeep met een behoorlijke slinger in het stuur brengt ons met een maximum snelheid van 80 km per uur naar Willemstad. De app maps.me wijst ons goed de juiste route. Omdat we niet precies weten waar we moeten zijn, voeren we het adres van de Renaissance Mall in, in de navigatie app. Hier blijkt ook een groot parkeerterrein te zijn. De Renaissance Mall is een shopping center met allerlei merk shops. Via het naast gelegen fort loop je zo naar de pontjesbrug, die officieel de Koningin Emmabrug heet, die in 1888 is gebouwd.  Het fort, Het Riffort werd in 1828 gebouwd ter verdediging van de natuurlijke haven. In het fort  zitten nu diverse restaurants met terrasjes. Bij het verlaten van het fort zie je meteen de pontjesbrug met de gekleurde pakhuizen.  De pakhuizen werden vanaf de 2e helft van de 17e gebouwd  waardoor Willemstad ontstond. Oorspronkelijk waren de huizen op Curaçao wit. Begin 19e eeuw werden de huizen verplicht in keur geschilderd naar aanleiding van de mening van een arts. Deze arts was van mening dat oogklachten kwamen van de witte, in de zon reflecterende huizen. We lopen een rondje door de stad en lunchen op een terras aan de Handelskade  bij de pontjesbrug. Wandel door de wijken Punda, Otrabanda en Scharloo en proef de koloniale sferen. Met name in het weekend is de wijk Pietermaai leuk om wat te eten of te bar-hoppen. Vergeet niet de street-art op te zoeken, leuk om hier foto’s te maken. Je kan ook een eclectische scooter huren om de stad te verkennen.

Op onze tweede, op avontuur met onze huurauto dag,  gaan op zoek naar het Christoffelpark.

Wederom weten we niet precies waar we moeten zijn. De app helpt ons weer naar wens. We kruisen het eiland van zuid naar noord. We hoeven niet bang te zijn dat we de maximum snelheid overschrijden. Onze Jeep is leuk maar lijkt de rit poco poco te willen uitvoeren.  Opeens komen we bewegwijzering tegen van Nationaal park Sheta Boko. Het gebied waar de zeeschildpadden hun eieren leggen. We besluiten de route daarheen te vervolgen. Bij de ingang van het park worden we verwelkomt door een vriendelijke meneer. We betalen de entreeprijs en krijgen uitleg over de parkeerplaats en wandelroute. We rijden het ruige terrein op. We zien het zeewater al tegen de kliffen klotsen. Het is hier warm, de wind geeft wat verkoeling maar de zon is fel. We lopen rond. Genieten van het uitzicht en gaan op zoek naar de grot. Al lopend langs de kliffen zien we een schildpad zwemmen. We lopen een uurtje rond en drinken een drankje bij het simpele maar gezellige restaurantje. De mannen bestellen een frikandel.

Omdat we het Christoffelpark blijkbaar voorbij gereden zijn, rijden we terug. Entreekaarten voor het park koop je bij landhuis Sovenet. Dit landhuis behoorde vroeger bij een van de oudste plantages van Curaçao. Het park is 2300 hectare groot. Er zijn diverse wandel- , mountainbike- en autoroutes in het park. Het is mogelijk om de  Christoffelberg beklimmen. De vroege ochtend is hier bij uitstek geschikt voor omdat het dan nog niet zo warm is. De klim naar de top duurt ongeveer anderhalf uur. Neem voldoende water en iets te eten mee. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend. Het Christoffelpark is de thuisbasis van vele planten, dieren en vogels. Volg bijvoorbeeld de orchideeënroute. Kolibries, witstaarthertjes, hagedissen en vleermuizen kunt u allemaal tegenkomen op uw avontuur door het park. Bij het landhuis is een restaurantje, verder in het park zijn geen eet of drink gelegenheden.

Aan het eind van de middag rijden we terug naar ons hotel. We settelen ons op een van de loungebanken in het restaurant. Met een muziekje op de achtergrond, genietend van de zon en het uitzicht drinken we een drankje. De serveerster vraagt of we wat leuks gedaan hebben vandaag. We vertellen kort over onze dagtrip en mijn jongste zoon vraagt haar waar het s’ avonds het leukst is om een biertje te drinken.  De serveerster vertelt uitgebreid over het weekprogramma van de diverse ( beach )clubs. Daarbij ook de informatie waar je s’ avonds niet moet komen.

We eten s avonds aan de boulevard. Hier vind je diverse restaurantjes die over het algemeen wat eenvoudiger zijn dan de restaurants van de hotels aan het strand. Een gezellige informele sfeer. Diverse speelgelegenheden maken de boulevard een geschikte diner optie voor gezinnen met jonge kinderen.

Tijdens onze wandeling over de boulevard lopen we langs een excursie bureau.

Ons oog valt op een zeevis trip. Mijn jongens zijn fanatieke vissers. Hun opa vertelde ze vaak over zijn zeevis-avonturen op Curaçao.  Het bureau is reeds gesloten, we besluiten morgen na het ontbijt  terug te komen want de jongens weten het zeker: dit moeten ze meemaken.

De Vis-trip kost $ 150 per persoon.  Op een boot met een kleine groep van 4 of 6 personen. We kunnen de volgende ochtend om half 7 bij het hotel opgehaald worden.  Samen met een Amerikaans stel en twee bemanningsleden vertrekken we de zee op. Ik geniet van het ochtendgloren terwijl mijn zoons een praatje maken met de bemanning.  De twee hengels worden bij toerbeurt gebruikt. De eerste vangst wordt binnen gehaald door de Amerikanen.  Twee kleine vissen die later mooi als aas gebruikt kunnen worden. Vervolgens heeft mijn jongste zoon beet. Een zware jongen. Zoonlief begint al te glunderen en in gedachten ziet hij zijn foto al voor zich. Het mocht echter niet zo zijn. Getrek, gespartel en dan voelt de lijn opeens los aan. Alleen een kop hangt nog aan de haak. De bemanning vertelt dat tijdens het binnenhalen een haai zijn kans heeft gezien. Onze eerste zeevis van de haak gevreten door een haai! De volgende vangst zijn twee prachtige barracuda’s . Deze bijtgrage jongens moeten eerst gedood worden voordat ze fotogeniek zijn. De visvangst wordt verkocht aan de hotels waar ze geserveerd worden aan de gasten.

Ik kom graag terug naar Curaçao.

Een bezoek aan Willemstad zal dan ook weer op het programma staan, evenals het Christoffelpark waar wij nu te laat op de dag waren voor een mooie wandeling. Het onbewoonde eilandje Klein Curaçao zal eveneens in ons programma opgenomen worden. Dit beauty- eiland maakt je reis naar Curaçao compleet. Verder zou ik graag het Landhuis Kenepa ( Knip ) willen bezoeken. In dit  landhuis begon in 1795 de slavenopstand. Tegenwoordig is hier een klein en simpel museum in gevestigd. Voor de avonturiers mag een buggytour op Curaçao niet op de to do lijst ontbreken. En natuurlijk mogen we de keur aan watersporten mogelijkheden niet vergeten te noemen.  En wil je zwemmen met dolfijnen reserveer dit dan tijdig. ( voor je vertrek naar Curaçao )