Ik ga naar Kenia en je kan met me mee, vertrek 26 mei 2025

We hoppen een keer of vijf over de evenaar en ontmoeten wellicht drie soorten giraffes. Een ballonvaart boven de Masai Mara is één van de hoogtepunten die deze reis zo bijzonder maakt. We bezoeken gebieden die met regelmaat overgeslagen worden door de internationale toerist, we rijden op dezelfde dag langs zoet èn zout water meren en gaan op zoek naar zwarte en witte neushoorns. Voordat we bij een Pokot-stam op bezoek gaan, doen we boodschappen bij een lokaal winkeltje, omdat het hier in Kenia gebruikelijk is dat je eten meeneemt als je op visite gaat.

Ik heb voor jullie lodges uitgezocht met ruime service en prachtig uitzicht en vooral Afrika sfeer.

Vertrek op 26 mei 2025, een17-daagse reis langs bekende en minder bekende natuurparken reizen. The Big-Five opzoeken, de lokale bevolking leren kennen, verblijven in prachtige lodges en picknicken op de mooiste plekken.

                                                              Dit is “Verrassend Kenia”

Waarom Kenia?
Nadat ik in 2024 een groepsreis naar Zuid-Afrika heb georganiseerd zei ik in eerste instantie dat dit een eenmalig initiatief zou zijn. Maar vlak nadat ik thuis was van deze mooie reis en geweldige ervaring, leerde ik Mathijs van AV-Tours & Safaris kennen. Hij heeft veel ervaring met het organiseren van groepsreizen en heeft samen met zijn Keniaanse vrouw, Roos, enorm veel kennis van Kenia.

De route die we in Kenia gaan afleggen is een combinatie van enkele wereldbekende plekken en daarnaast regio’s die nog niet bomvol zijn met toeristen. De route gaat langs hele diverse landschappen en we zullen kennismaken van een grote variatie in eco systemen. Daarbij is de route gebaseerd op de mogelijkheden om naast het spotten van wild ook de lokale bevolking te leren kennen en enkele wandelingen te maken (laagdrempelig).

Heb je vragen, wil je graag meer weten over de route of het fenomeen “groepsreis” dan hoor ik het graag. Ik stuur graag de uitgebreide brochure inclusief accommodatie-bijlage, maar ik vind het ook altijd leuk om tijdens een telefoongesprek wat details te bespreken. Net zo als bij andere klanten kan ik ook langskomen om nader kennis te maken en de reis te bespreken. 

Waarom in eind mei/begin juni?
Ik heb ervoor gekozen om deze reis in mei/juni te plannen omdat er dan goede kans is op mooi weer (droog). In theorie is dit het einde van de regentijd, waardoor de natuur nog mooi groen is en er kans is op het zien van jonge dieren aanwezig is. Tevens is dit niet de drukste periode, en dat vind ik zelf altijd fijn als ik op reis ben.

Een Groepsreis

Vroeger wou ik graag reisleider worden maar daar is het nooit van gekomen. Om mensen mee te nemen naar landen waar ik enthousiast over ben, leek me geweldig. “Ga zitten en geniet” zeg ik vaak. Tijdens de groepsreis naar Zuid Afrika heb ik genoten van mijn taak als reisleider. En het was inderdaad geweldig om mensen mee te nemen naar plaatsen waarbij ik kon zeggen “ga hier maar even zitten, gewoon genieten”

Met enige regelmaat krijg ik verzoeken van klanten om voor hun een groepsreis te boeken. En eigenlijk vind ik een groepsreis nooit goed genoeg. De route is eenzijdig, langs toeristische hotspots, de hotels zijn vaak niet zo sfeervol als ik ze zelf zou uitzoeken en de groep is vaak groot. Dat doen we bij deze reis dus anders. Dit is een reis die ik voor mezelf zou boeken, en ik ben mijn meest veeleisende klant. Ik wil genieten, beleven, contact met bevolking en gesprekken over het leven met de gids. Lekker eten, een drankje en uitzichten. Uitzichten met olifanten en giraffes. Ik ben dol op leeuwen, luipaarden en cheeta’s, ze zijn zo elegant en stoer, zachtaardige ouders en killers in de bush.

Tijdens deze reis leiden we overdag een aardig groepsleven, ‘s avonds is ruimte om met z’n tweeën te dineren of met je nieuwe vrienden uit de groep. Ik zal ook mogelijkheden creëren om samen te eten of een borreltje te drinken, waar iedereen wel of niet op aan kan haken. Ontbijt kan aan een tafeltje voor twee. Omdat we met drie auto’s reizen, zijn we overdag in kleinere subgroepjes.

Er zijn diverse momenten in het programma waar we langere en kortere game drives kunnen aanbieden. Indien enkele mensen (een auto vol) aangeven graag een korte game drive te willen maken, gaat hiervoor een gids een verkorte route rijden. Ook zijn er dagen waarop je een game drive kan overslaan om de reis wat rustiger te maken maar toch een compleet avontuur beleeft en een geweldige reis maakt.

Vervoer
We vliegen van Amsterdam naar Nairobi met een rechtstreekse KLM vlucht. De reis is op basis van economy stoelen maar het is mogelijk om comfort of business te vliegen op de vlucht. (zolang deze beschikbaar zijn) In Kenia reizen we met 4 x 4 Land Cruisers met een pop-up dak. We reizen met maximaal 6 gasten in een auto. (met eventueel de reisleiding, die voorin zit) Zo heeft iedereen voldoende ruimte en altijd een plekje bij het raam. Het plan is om met drie auto’s te reizen, dat betekent dat de groep voor maximaal 18 gasten ruimte heeft.

Goed om te weten
Omdat we meerdere auto’s tot onze beschikking hebben, kunnen we dagen de groep pitsen om langere en korte game-drives te maken.

Reisbegeleiding
Naast de Engelssprekende chauffeurs/gidsen ga ik zelf mee als reisleiding. De chauffeurs/gidsen zijn opgeleid om wild te spotten en hebben veel kennis van het land, de culturen en uiteraard van het wild en de natuur. De organisatie ligt in mijn handen in samenwerking met AV-Tours & Safaris.

Ida gaat ook weer mee
Tijdens de groepsreis naar Zuid-Afrika was Ida mee, en zij zal ook mee gaan op de reis naar Kenia. Het is ons beide goed bevallen om samen te werken in de begeleiding van de reis en we zijn van mening dat we een goed team vormen om onze gasten een ultieme reiservaring te geven.
Ida is niet betrokken bij de planning en organisatie van de reis.

Dagprogramma, vertrek op 26 mei 2025

Vlucht van Amsterdam naar Nairobi, met KLM.

Dag 2

We rijden vanuit Nairobi naar het noorden, richting Mount Kenia. Door het groene hart van Kenia wat gekenmerkt wordt door plantages. Koffie, thee, rijst en ananas bijvoorbeeld. We stoppen onderweg bij de evenaar en rijden door naar Samburu Reserve, waar ons safari avontuur begint. Eenmaal aangekomen bij Samburu maken we kennis met het leefgebied van de Samburu stam. Net als de Masai is de Samburu van oorsprong een nomadenstam van veehouders. Naast de vele koeien houden zij ook schapen, geiten en kamelen.

Rond lunchtijd zoeken we een mooie plek om te picknicken. Daarna gaan we op gamedrive in dit, qua natuurschoon, een van de mooiste safari parken van Kenia. Aan het einde van de middag rijden we naar de Samburu Ashnil Lodge.

Dag 3

Na een kop koffie/thee gaan we ons geluk beproeven tijdens de ochtend gamedrive. Lange gamedrives zijn in dit park niet gebruikelijk, omdat het wild in de schaduw kruipt op het heetst van de dag. Tijdens de ochtenden zien we grote groepen olifanten naar de rivier trekken voor voedsel en hun dagelijkse bad ritueel. Een prachtig gezicht en vooral de kleinere olifanten genieten van het badderen. Het landschap is droog met veelal kleine rotsachtige heuvels, Acacia bomen en dorre stuiken. Dit is het leefgebied van bijzondere diersoorten die je alleen in dit noordelijk deel van Kenia zult tegenkomen. De zeldzame Grevy-zebra, gerenuk, netgiraffe, spiesbok en de Somalische struisvogel, een reden waarom dit park absoluut een must is om te bezoeken vanwege deze unieke flora en fauna. De gerenuk wordt ook wel giraffe-antilope genoemd. Het beestje heeft een lange nek die hij graag gebruikt om de laatste besjes en blaadjes uit de struiken te snoepen. Een koddig gezicht.

Na de vroege ochtend gamedrive gaan we terug naar de lodge voor het ontbijt. Wanneer de dieren wegkruipen in de schaduw, hebben wij tijd voor verkoeling bij het zwembad tot de middag gamedrive rond 16.00 uur. Samburu National Reserve (samburureserve.com)

 

 

Dag 4

Op tijd weg omdat we hier het eerste traject al gamedrivend afleggen. In de ochtend zijn de katachtigen het meest actief en we zijn benieuwd of we deze kunnen spotten.

We rijden naar Rhino Watch Safari Lodge. Maar voordat we hier aankomen maken we een stop bij Ngare Ndare Forest waar we een wandeling maken, gedeeltelijk over (hoogtevreesproof) hangbruggen. Er is een mogelijkheid om deze activiteit over te slaan en naar de picknickplek te gaan, waar we samenkomen voor de lunch. Vanaf de lunchplek, op een 30 meter hoog plateau, hebben we uitzicht op de rivier waar vaak olifanten langskomen. Het forest staat nog op de lijstjes van verborgen schatten van Kenia. Ngare Ndare Forest Trust – A hidden gem in the northern foothills of Mt. Kenya

Dag 5, vertrek 9.00 uur

We gaan op game-drive in Solio Game Reserve. Dit park, wat vaak overgeslagen wordt door toeristen is de plek om vogels te spotten en neushoorns te zien. Vroeger was dit een (koeien) boerderij en tegenwoordig een succesvol beschermd gebied voor witte en zwarte neushoorns. Ook giraffes, leeuwen, luipaarden worden hier regelmatig gespot. Solio Reserve « Rhino Watch Safari Lodge (rhino-watch.com)

Dag 6

Een dag in Rhino Watch lodge. Je kan hier optioneel kiezen voor een activiteit of je gebruikt de dag om te relaxen. De lodge heeft een spa. Er wordt een natuurwandeling aangeboden en het hotel heeft een prachtige tuin waar je zelf een wandelingetje kan maken. Mocht stil zitten en niks doen niet je beste eigenschappen zijn dan nodig ik je graag uit voor de Giraffe wandeling.

Giraffe Walk, In een klein privé park in de buurt maak je een bush walk met een gids. Met name giraffes, zebra’s en antilopes zullen je pad kruisen.

Dag 7, vertrek 8.30 uur

Vandaag vervolgen we onze weg richting Lake Nakuru Lodge waar we voor de lunch arriveren. Hierna is het tijd om het Lake Nakuru National Park in te gaan. Dit park is onder andere bekend vanwege de roze flamingo’s die, afhankelijk van de waterstand in het meer of langs de oevers te zien zijn. Naast de flamingo’s zullen we hier ook veel pelikanen en andere vogelsoorten aantreffen! Maar speur ook tussen de Acia bossen door naar impala’s, buffels, waterbokken en Rotschildgiraffen. Misschien spot je de zeldzame Colobus monkey (franje-aap). Tijdens een gamedrive rondom het meer spot je met een beetje geluk de witte en zwarte neushoorn, die hier een speciale bescherming krijgen. Buiten zebra’s en antilopen staat speuren naar de ‘Big Cats’; leeuwen en luipaarden, bovenaan de lijst. Ter afsluiting brengen we een bezoek aan de Baboon Cliff met fraai uitzicht op het meer, waarna we aan het einde van de middag terug keren naar de Lake Nakuru Sopa Lodge. Diner en overnachting in Lake Nakuru Sopa Lodge. Lake Nakuru National Park | lake nakuru park safari | lake nakuru safaris (lakenakurukenya.com)

Dag 8

Vandaag zijn er diverse opties. Relaxen in de lodge behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast gaat er in elk geval één auto een ochtend èn een middag game-drive maken en één auto gaat een ochtend game-drive maken. We lunchen in de lodge. Ook tussen de game-drives door hebben we tijd om te genieten van het mooie leven, zowel bij het zwembad als op het balkon van je kamer is het goed toeven. Misschien kunnen we hier in de middag een bush walk maken maar dat is weersafhankelijk en kunnen we ter plaatse bekijken.

 

 

Dag 9

We rijden nog een stukje verder naar het Noorden. Een mooie tocht naar Lake Bogoria en Lake Baringo. Onderweg ervaar je de schoonheid van dit gebied door de mooie vergezichten over koffie- en theeplantages en maak je kennis met de vele sisal plantages. Na aankomst bij Lake Bogoria in dit fascinerende gebied gaan we al gamedrivend en/of wandelend langs de oevers van dit sodameer. Dit, vaak met duizenden flamingo’s gevulde meer, ligt in het vulkanische berggebied van de Grote Slenk, met hete bronnen en termieten heuvels in ‘schoorsteenvorm’. In het park geniet je van een picknick lunch en de prachtige en unieke natuur. De graslanden rondom het meer zijn begroeid met acaciabomen, een ideale leefomgeving voor zebra’s, bavianen, diverse antiloopsoorten en hyena’s. In de loop van de middag gaan we door naar de eindbestemming voor deze dag, het droge woestijngebied bij Lake Baringo, dun bevolkt door de Pokot en Nandi stam. Tegen het einde van de middag arriveren we bij ons hotel.

Dag 10

Vandaag gaan we vroeg op pad voor een boottocht op het kratermeer, huis van Nijlpaarden en vissers. Na de lunch gaan we kijken of de Pokot stam ons wil ontvangen en ons wil meenemen in een dag uit hun leven. Deze visite wordt niet afgesproken. We gaan langs en kijken of we contact kunnen maken en hoe dit verder verloopt hangt af van de interactie tussen ons en hen. Voordat we deze stam bezoeken, gaan we boodschappen doen bij een klein winkeltje. In Kenia is het gebruikelijk dat je iets te eten meeneemt als je op visite gaat. Ook gaan we deze dag proberen een schooltje te bezoeken.

Dag 11

We reizen naar Masai Mara National Reserve.

Hier verblijven we twee hele dagen om te beleven en te genieten. Het Masai Mara is onderdeel van de “Grote Trek”- route, waarbij gnoes en zebra’s zich in een jaar rond verplaatsen door de grote wild parken rond de grens van Kenia en Tanzania. Aan de andere kant van de grens ligt namelijk het Serengeti National park. Het meest spectaculaire onderdeel van de grote trek in de Masai Mara is het moment dat het wild de Mara River oversteekt, “een crossing” in de volksmond. De planning van deze reis is niet specifiek gemaakt op het geluksmoment van het zien van dit natuurfenomeen. Soms zien reizigers kleine groepen wild de rivier passeren en soms zijn het duizenden dieren tegelijk. Het beste moment hiervoor is zo lastig te plannen dat we ons tijdens deze reis focussen op het zien van wild in het algemeen.

We nemen weer picknick lunch mee en ‘s middags rijden we door de Masai Mara, al gamedrivend richting onze lodge. We verblijven in het stijlvolle Kandili Camp. Een klein camp die ons zeker in Afrika-sferen zal brengen. Het camp is niet omheind en vanaf de veranda van je tent heb je al geweldig uitzicht.

 

Dag 12

We starten deze dag met een ballonvaart boven de uitgestrekte savanne van de Masai Mara. Al voor het ontbijt, tijdens zonsopkomt de savanne zien ontwaken vanuit de lucht. Bij landing gaan we ontbijten in de bush. Dit wordt een bijzondere start van de dag. De rest van de dag wil ik wat rustmomenten inplannen. Misschien een bush-walk voor de sportievelingen (met gids) of een drankje bij zonsondergang op een mooie plek, een bezoek aan de spa of gewoon even helemaal niks doen.

Dag 13

Een hele dag in de Masai Mara. Hier gaan we misschien op game-drive met de rangers van de lodge. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Soms belooft een lodge dat we met eigen chauffeurs mogen rijden en soms wordt dit op het laatste moment teruggedraaid. Deze dag in de Masai Mara zal zo uniek zijn dat niemand dit graag wil missen. Waar mogelijk zullen we kijken naar een korte variant van de game-drive als dit wenselijk is.

Dag 14

We rijden naar Lake Naivasha, waar we de reis afsluiten in het Lake Naivasha Sopa resort. Bij zonsondergang gaan we een boottocht maken op het meer. Al varende ontdek je hoe mooi dit meer is, met alle dieren die in en rondom het meer leven. Niet alleen nijlpaarden en watervogels staan op het programma, ook klein wild laat zich regelmatig zien aan de drassige oevers van het meer. Verder heb je vanaf het meer een schitterend uitzicht op de ondergaande zon.

 

Dag 15

Na het ontbijt vertrekken we voor een actieve ochtend naar het Hell’s Gate National Park. Hier kunnen we wandelen of fietsen over de vlaktes van dit mooie natuurgebied met fascinerende vergezichten. We begeven ons tussen de zebra’s, antilopen en ander (ongevaarlijk) wild. De gids en safari-auto’s volgen op gepaste afstand. De route is 7 a 8 km lang, voor degene waarvoor de wandeling te lang is kunnen we een fiets regelen en een gids met auto is paraat om als taxi te fungeren.

Rond lunchtijd gaan we naar een bijzondere locatie voor een heerlijke lunch in het Elsamere Conservation center. Dit is het voormalige huis van Joy Adamson, beroemd van het boek Elsa de Leeuwin en de film ‘Born free’. Joy redde in 1956 drie leeuwen welpjes. Twee van de drie gingen naar de dierentuin in Rotterdam en Elsa, het derde welpje, werd verder opgevoed en terugbracht naar de natuur. Dit was de start van bewustwording dat wild bescherming nodig had en de start van succesvolle programma’s voor wildbehoud in Afrika. Take a tour – Elsa Conservation Trust

Het huis ligt aan de oever van het meer, waar flinke groepen Colobus monkeys zich regelmatig laten zien. De reden waarom we voor deze mooie lunch locatie hebben gekozen is de ontzettend leuke manier waarop de lodge je mee terugneemt in de tijd. Terwijl je rustig over de krakende houten vloer door het museum rondloopt, maakt het vriendelijke personeel van de lodge de lunch/high tea klaar. Je waant je terug in de tijd van het vroegere wildlife conservation en krijgt op een bijzondere wijze een indruk hoe men vroeger opkwam voor de Afrikaanse wilde dieren.

Dag 16, dit is 10 juni

Tijd voor een rustig ontbijt voordat we naar Nairobi vertrekken. We vliegen in de avond terug van Nairobi naar Amsterdam. Maar we rijden eerst naar het Ole Sereni Hotel aan de rand van Nairobi National Park. Dit hotel heeft een dakterras met zwembad en restaurant en uitzicht over het park. We hebben hier dagkamers geboekt zodat je je ook nog even kan terugtrekken om op te frissen. De vlucht staat gepland om 23.59 uur. Onze eigen chauffeurs brengen ons naar de luchthaven.

Je zal je misschien afvragen waarom we niet in Lake Naivasha Sopa resort blijven totdat we naar de luchthaven moeten reizen voor onze vlucht. We kunnen slecht inschatten hoe druk het is op de wegen rond Nairobi. Daarbij moeten we altijd tijd inplannen voor calamiteiten. Om niet het risico te lopen dat we de vlucht missen of uren lang op de luchthaven zitten, kiezen we graag voor een middag in de buurt van de luchthaven.

Dag 17 aankomst op Schiphol. We landen rond 8.00 uur op Schiphol. Dit is 11 juni.

Heb je nog tijd over in de agenda en wil je deze reis verlengen met (een paar) dagen strand, dat kan. In een uur of zes, reis je met de safari-trein naar Mombassa, aan de oostkust van het land. Hier zoeken we, op basis van persoonlijke wensen, een strandhotel uit. Je kan vanaf Mombassa terugvliegen. Het leuke van de treinreis is dat het spoor dwars door de natuur gaat.

De vlucht

We vliegen met rechtstreekse vluchten van KLM, vluchttijden zijn onder voorbehoud van wijzigen die KLM kan doorvoeren.

26 mei Amsterdam – Nairobi vertrek 12.30 aankomt 21.55
10 juni Nairobi – Amsterdam vertrek 23.59 aankomst 08.00, aankomst op 11 juni

De prijs van deze reis is 7.250 euro per persoon in een tweepersoonskamer.
Meerprijs 1 persoonskamer 690 euro. 

Een korte uitleg over deze prijs, omdat ik hier wat vragen over krijg, deze is vrij compleet. Er is niet bezuinigd op kosten in het programma van de reis. We verblijven bijvoorbeeld 3 nachten in de Masai Mara, de parkfee is hier 200 dollar per persoon per 24 uur. In de andere parken is dit wat lager. De ballonvaart is een excursie die vaak overgeslagen wordt vanwege de kosten, maar is naar mijn idee zo uniek dat dat thuis hoort in deze mooie reis. De fooienpot wordt bij groepsreizen vaak ter plaatse gevuld of aan de gasten zelf overgelaten, meestal hou je rekening met 15 a 20 euro per persoon per dag. Bij het boeken van een reis krijg je vaak de vraag of je stoelen wilt kiezen in het vliegtuig of je moet eigenlijk nog excursies bijboeken om de reis compleet te maken. Behalve een paar wandelingen die speciaal opgenomen zijn voor mensen die niet graag stil zitten is de reis compleet met leuke activiteiten.

 Inclusief:

– Parkfees
– Ballonvaart
– KLM vlucht in economy class,  luchthavenbelasting en brandstoftoeslag
– Stoelreservering bij KLM, in de economy class
– Overnachtingen op basis van tweepersoonskamers
– Maaltijden zoals vermeld
– Excursies incl. entreegelden zoals aangegeven
– Engelssprekende gids/chauffeurs
– Fooien voor rangers, chauffeurs, en lodge-personeel

Exclusief:

– Visum
– Overige maaltijden/ snacks en drankjes
– Drankjes bij de maaltijden
– Optionele excursies
– Reis- en annuleringsverzekering
– Uitgaven van persoonlijke aard

Aantal deelnemers:
Minimaal aantal deelnemer is 12, maximaal 18 deelnemers

De genoemde accommodaties en het dagprogramma zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Slecht weer, een erg nat regenseizoen of andere zaken kunnen redenen zijn om de route te wijzigen.

Fooienpot
In Kenia is het gebruikelijk dat salaris aangevuld wordt met fooi. De bijdrage voor de fooienpot is inbegrepen in de reissom. Brengt iemand je koffer naar de kamer, dan maak je deze persoon blij met een euro/dollar. Het kamermeisje is blij met een euro per persoon per nacht. De rest verzorg ik.

Visum
Voor Kenia moet je een visum aanvragen. De kosten hiervan liggen rond 35 euro. Je paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn op het moment dat je Kenia binnenkomt.

Medisch:
We komen in gebieden waar vaccinaties tegen bijvoorbeeld Hepatitis en DTP aanbevolen zijn, ook komen we in gebieden waar malaria in bepaalde seizoenen voorkomt. Advies mag ik hier niet over geven omdat dit onder medisch advies valt. Je kan hiervoor contact opnemen met de GGD reisvaccinatie, Thuisvaccinaties of Reisprik.

Heb je interesse in de reis en heb je gezondheidsproblemen of gebruik je medicatie, dan stel ik het op prijs dat je me hiervan op de hoogte brengt. Ook met oog op douane formaliteiten voor medicatie.

Heb je vragen, wil je graag meer weten over de route of het fenomeen “groepsreis” dan hoor ik het graag. Ik stuur graag de uitgebreide brochure inclusief accommodatie-bijlage, maar ik vind het ook altijd leuk om tijdens een telefoongesprek wat details te bespreken. Net zo als bij andere klanten kan ik ook langskomen om nader kennis te maken en de reis te bespreken.