Ga je met me mee naar Zuid-Afrika?

Januari 2024

Wij zijn inmiddels aan het aftellen naar deze mooie reis die helemaal volgeboekt is.

Vorig jaar werd ik verliefd op Zuid-Afrika. Dit jaar heb ik het land beter leren kennen en volgend jaar kan je met me mee. Al lange tijd heb ik de wens om als reisleider een groep mee te nemen op reis en dat ga ik nu organiseren.

augustus 2023

Als reisadviseur verzorg ik de mooiste reizen en ook Zuid-Afrika komt hierbij vaak op mijn pad. Een geweldig land. “De wereld in één land” wordt het vaak genoemd. De rijke geschiedenis waar onze Europeesche voorvaderen een stempel op gedrukt hebben, de overweldigende natuur, The Big Five, het heerlijke eten en de vriendelijke bevolking maken het een land die meer dan de moeite waard is om te bezoeken. Als reisadviseur boek ik hele diverse (rond)reizen, met uiteenlopende luxe en budgetten maar vooral passend bij persoonlijke interesses. Mocht deze reis om wat voor reden dan ook niet passend zijn, weet dan dat ik graag een passend alternatief verzorg. Als ik voor klanten zoek naar een groepsreis heb ik daar eigenlijk altijd wel iets op aan te merken; te eenzijdig, te veel hotels, net niet sfeervol genoeg, maar vooral vaak te veel. Een lange route waarbij je veel ziet maar waarbij genieten te vaak ruimte maakt voor een korte fotostops. En dat gaan we in deze reis anders doen.

Deze reis is naar mijn idee de ideale kennismaking met Zuid-Afrika. Divers door een combinatie van:

  • Cultuur en geschiedenis
  • Lokale bevolking en bedrijven
  • Natuur
  • Afwisselende excursies
  • Twee steden
  • Een luxe en complete safari-ervaring en op zoek naar the Big Five
  • Goede begeleiding door een lokale gids en reisleiding
  • Goed eten
  • Tijd om te genieten van dit alles

De lunchen zitten vaak verweven in het programma en zijn opgenomen in de prijs (zonder drankjes) Hier zullen we ons met elkaar laten verrassen in locatie en gerechten. De diners heb ik niet opgenomen in de reis. De hotels beschikken over goede restaurants waar iedereen op een tijd die past kan dineren. Of je nu uitgebreid wilt dineren of een drankje met een borrelplank prefereert, de tijd is hierbij aan jezelf. Gezellige vrienden gemaakt tijdens de reis? Je reserveert makkelijk een tafel voor een groepje om samen van de avond te genieten.

Safari

In de safari lodge geldt een gastvrije maar afwijkende agenda. Hier maken we gamedrives (de 4×4 tocht door de bush op zoek naar wild) tijdens zonsopkomt en zonsondergang. In totaal gaan we maar liefst 6x op pad met een ranger (de gids) en de tracker (de spoorzoeker) Je bent vrij om een gamedrive over te slaan maar neem maar van mij aan, hier zet je met liefde je wekker voor. De gamedrives hebben een vaste starttijd, de etenstijden zijn hierop aangepast en hebben ook vaste tijden. De maaltijden in de lodge zijn inclusief (drankjes betaal je ter plaatse) Voorafgaand aan de ochtend gamedrive pak je een kop koffie en een snack om de dag te beginnen. In een Safari lodge heb je meestal de gehele verblijfsduur dezelfde game-auto. Zo ga je met je eigen groepje op avontuur, elke keer naar een andere hoek van het park of op zoek naar andere dieren dan jullie reeds gezien hebben bijvoorbeeld.

In het Kruger Nationale Park bepalen asfaltwegen de route en mogen reizigers hele stukken zelf rijden, dit is in de privé parken die rondom het Nationale Park liggen niet zo. Hier ga je op avontuur met een ranger, over zandwegen en door de bush. De lodges in de privé parken zijn meestal kleiner.

Gidsen en Reisleiding

Op deze reis ga ik mee als reisleiding en zullen we naast een toegewijde chauffeur vergezeld worden door een ervaren gids.

Dagprogramma 

Dag 1-2: Johannesburg (9-10 april 2024)     
We vliegen met KLM rechtstreeks naar Johannesburg en komen hier ‘s avonds aan. Wij worden verwelkomd door de lokale vertegenwoordiger die ons naar de accommodatie in de buitenwijk Rosebank brengt. De volgende dag brengt we een bezoek aan Soweto, de beroemdste township van Zuid-Afrika. Gastvrije bewoners heten je welkom in hun eenvoudige huisjes met beschilderde golfplaten daken en laten je kennismaken met het leven in een township! Veel bekende Zuid-Afrikanen zoals Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu hebben hun wortels in Soweto. Hier ervaart we de echte ‘spirit’ van de stad. Daarnaast vindt je hier ook enkele van de beste musea en galeries van het land. We  bezoeken allereerst het Kliptown openluchtmuseum, waar in 1955 het Vrijheidshandvest werd aangenomen, gevolgd door de Regina Mundi kerk, waar vele geheime bijeenkomsten plaatsvonden van toentertijd verboden politieke partijen. In het Hector Pieterson Museum kom je meer te weten over de tragische rellen die leidden tot de dood van deze jongen. Je krijgt bij het Mandela House de tijd om even door het fascinerende museumpje te lopen (kosten voor eigen rekening). Na de lunch (inbegrepen) bezoeken we het meest indrukwekkende museum van het land, het Apartheidsmuseum. Dit museum is ter nagedachtenis aan het beruchte systeem van rassendiscriminatie dat synoniem stond aan Zuid-Afrika vanaf 1948 (toen de blanke minderheidspartij Nationale Partij aan de macht kwam) tot 1994, toen de eerste volledig democratische verkiezingen in het land werden gehouden en er een nieuw Zuid-Afrika is ontstaan. Hier wordt de geschiedenis van dit bewind in films en foto’s getoond. Na deze indrukwekkende excursie worden we teruggereden naar het hotel. Je verblijft twee nachten in Southern Sun Rosebank in een standaard kamer op basis van logies/ontbijt en 1 lunch inbegrepen.

Dag 3-5: Tzaneen (11-13 april 2024) – ca. 400 km / 5 uur
Na het ontbijt vertrekken we via een mooie route door het binnenland naar Tzaneen. Onderweg wordt er een stop gemaakt voor de lunch (inbegrepen). Vlak voordat we bij Tzaneen arriveren, draait de weg met enkele scherpe bochten omhoog en wordt het landschap snel groener. We bevinden ons nabij de Magoebaskloof; één van de fraaiste bergpassen van Zuid-Afrika. Na aankomst in het hotel hebben we de rest van de (na)middag ter vrije besteding. Op dag 4 kan je optioneel kiezen uit een excursie. Denk aan raften, ziplinen, abseilen een boot cruise maken over de Blyde rivier of hiken. Met een drankje aan de bar sluit je prima de dag af en als je behoefte hebt aan een dag bij het zwembad dan kan dat ook. De lunch is op deze dag op eigen gelegenheid en de excursie boeken we los van de reis. (gedetailleerde informatie over de mogelijkheden volgt)

Tzaneen ligt in een prachtige omgeving met eindeloze bananen-, mango- en citrusplantages. Op dag 5 bezoeken we één van deze plantages. Voor deze dag zal ook de lunch verzorgd worden. De (na)middag is weer ter vrije besteding. Je verblijft drie nachten in Tzaneen Country Lodge in een standaard kamer op basis van logies/ontbijt (inclusief 2 lunches).

Dag 6-8: Moditlo Private Game Reserve (14-16 april 2024) – ca. 120 km / 2 uur

Een safari in een privéwildreservaat is een absoluut hoogtepunt van deze reis! Rond 09.00 uur verlaten we Tzaneen en rijden we naar Moditlo Private Game Reserve aan de rand van het Kruger Park. Dit gebied staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan wild en vogelsoorten. Nadat je bent geïnstalleerd in de kamer geniet je van een lunch waarbij je kennis maakt met je toegewijde ranger die er de komende dagen voor zal zorgen dat het je aan niets ontbreekt. Aan het einde van de middag vertrekken we in een 4×4 voertuig voor een eerste gamedrive, samen met de andere gasten uit het camp. Je gaat onder meer op zoek naar olifanten, buffels, leeuwen en luipaarden. De gids zal alles vertellen over de dieren die je tegenkomt. Aan het einde van de middag stopt de auto op een fraaie locatie in de bush waar je met een ijskoud drankje in de hand de zon langzaam achter de horizon ziet zakken. De Afrikaanse zonsondergang is magisch en onvergetelijk. Zodra de zon is verdwenen wordt de gamedrive voortgezet met een zoeklicht en ligt de nadruk op dieren die tijdens de schemer en nacht actief zijn. Je kan onder meer kameleons, uilen en bushbabies tegenkomen. Uiteraard kan ook een luipaard ons pad kruisen! Bij terugkomst in het camp kan je je opfrissen en genieten van een heerlijk diner. Bij het kampvuur kunnen we verhalen delen, nagenieten en fantaseren over de volgende dag. De volgende morgen word je vroeg (05.00 uur) gewekt voor een gamedrive. Dit is ook het tijdstip waarop de bush langzaam ontwaakt en de dieren op zoek gaan naar voedsel. Bij terugkomst in het camp geniet je van een uitgebreid ontbijt. De vrije uurtjes kan je besteden aan de rand van het zwembad. Ook op dag 8 maakt je weer een ochtend en middag gamedrive.  Je verblijft drie nachten in Moditlo River Lodge in een standaard kamer op basis van volpension. Dagelijks zijn twee gamedrives inbegrepen.

Dag 9-10: Panorama Route (17-18 april 2024) – ca. 375 km / 4½ uur

Na een laatste gamedrive en het ontbijt nemen we afscheid van de lodge en verlaten we het Moditlo Private Game Reserve. We rijden in zuidelijke richting naar Hazyview, dé uitvalsbasis om de volgende dag de vele bezienswaardigheden langs de Panorama Route te bezichtigen. De streek ten westen van het Kruger Park is rijk aan fraaie rotsformaties, watervallen, uitzichtpunten en ander natuurschoon. Onderweg naar Hazyview is er een stop bij de lokale gemeenschap voor een lunch (inbegrepen). Na aankomst in het hotel heb je de rest van de (na)middag ter vrije besteding. De volgende ochtend staat de Panorama Tour op het programma. Op de scheiding van het Hoogveld en het Laagveld liggen de  Transvaalse Drakensbergen. Door dit gebied loopt één van de bekendste autoroutes van Zuid-Afrika, de Panoramaroute. De Panoramaroute voert langs de bekendste natuurlijke bezienswaardigheden in de provincie Mpumalanga. Onder begeleiding van een gids bezoeken we vandaag de fraaie rotsformatie Drie Rondavels, Bourke’s Luck Potholes, uitzichtpunt God’s Window en diverse andere watervallen en natuurschoon. Behalve de toeristische hotspots aan deze route wil ik jullie graag meenemen naar de plek waarvan ik denk dat het wel eens het mooiste plekje van de wereld zou kunnen zijn.

De lunch en entreegelden zijn inbegrepen. Aan het eind van de middag komen we weer terug bij het hotel. Deze dag is dagvullend, op tijd ontbijten maar voor het diner weer in het hotel terug. Je verblijft twee nachten in Southern Sun Hazyview Sun Hotel in een standaard kamer op basis van logies/ontbijt (inclusief 2 lunches)

Bij de diverse stops aan deze route genieten we niet alleen van natuurschoon. De vriendelijke verkopers in kleurrijke kledij zullen proberen hun handelswaar aan de man te brengen. Een moment om van te genieten. Beetje kijken, beetje afdingen, een praatje maken en een foto misschien en voor 5 euro heb je een leuke herinnering aan dit moment.

Dag 11-14: Kaapstad (19-22 april 2024)
Na het ontbijt rijden we naar de charmante luchthaven van Nelspruit en checken we in voor de vlucht naar Kaapstad. Na aankomst staat een nieuwe bus voor ons klaar. Onderweg naar het hotel maken we een kleine city tour langs de parlementsgebouwen, South-Africa Museum, City Hall en kasteel de Goede Hoop. Maar ik wil jullie ook graag de kleurrijke wijk Bo Kaap laten zien, waar de bevolking al jaar en dag de huizen in pastelkleuren schildert. In de tijd van de slavernij werd het deze Aziatisch slaven verboden om kleurige kleding te dragen, wat na de afschaffing van de slavernij dubbel en dwars ingehaald werd door kleur op de huizen.

In Kaapstad verblijven we in een hotel in Waterfront. In de haven van Kaapstad vind je een keur aan winkels, restaurants en terrasjes.

De volgende dag (dag 12) staat in het teken van wijn! Ik neem jullie mee naar Franschhoek, een pittoresk plaatsje, gesticht door de Franse Hugenoten wat ligt in een schitterende vallei, omgeven door majestueuze bergpieken. Hier vind je uitgestrekte wijngaarden en gaan we naar een wijnproeverij inclusief lunch in één van de vele wijnhuizen. Franschhoek staat bekend als dé culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika. In de historische hoofdstraat vind je vele mooie boetiekjes. Dit overzichtelijke dorp is een prima plek om zelf op avontuur te gaan, een kijkje te nemen in het kerkje en een terrasje te pakken. Neem vooral de tijd om de informatie in het kerkje te lezen, dit is in het Afrikaans, wat erg veel weg heeft van het Nederlands. Op zaterdagen is er normaliter markt in Franschhoek, als de organisatie deze plannen niet wijzigt kunnen we genieten van lokale producten, muziek en een hapje en drankje  met de lokale bevolking. Voor het diner zijn we terug in het hotel. Je kan op eigen gelegenheid (met een taxi of uber) naar Victoria & Alfred Waterfront. Hier is een groot shopping center en kan je kiezen uit een keur van restaurants en terrassen. Een uitgelezen plek om te genieten van het goede leven met heerlijk eten tussen de lokale bevolking. Wil je rust en niet meer avonturen buiten het hotel dan kan je dineren in het restaurant van het hotel.

Ik heb bewust gekozen voor dit hotel vanwege de ligging bij Waterfront. Hier is het veilig om de avond door te brengen.

Op dag 13 gaan we touren over het ca. 52 kilometer lange schiereiland Peninsula, hier vind je de gekleurde strandhuisjes van Muizenberg. Langs de spectaculaire kustroute komen we langs Hout Bay, Camps Bay en natuurlijk het meest zuidelijke puntje Kaap de Goede Hoop. We rijden de Chapman’s Peak Drive, langs de kust. De weg die in menig autoreclame wordt gebruik, leidt ons langs de prachtige kust. Na de lunch rijden we verder naar Boulders Beach bij Simon’s Town waar we de schattige pinguïns ontmoeten. Een lange dag waarbij de veel zien.

De volgende dag (dag 14) brengen we een bezoek aan Robbeneiland. In 1964 werd een anti-apartheidsrevolutionair genaamd Nelson Mandela gearresteerd en naar het Zuid-Afrikaanse Robbeneiland gebracht, net ten westen van Kaapstad. 18 jaar zat hij hier opgesloten, gedwongen om dwangarbeid te verrichten en mocht slechts één bezoeker per jaar zien. Toch werd Mandela de eerste zwarte president van zijn land, een Nobelprijswinnaar voor de vrede en wereldwijd bekend om zijn belangrijke bijdragen aan mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. Robbeneiland – waar het grootste deel van Mandela’s gevangenisstraf van 27 jaar werd uitgezeten – was bijna 300 jaar lang een isolement, waar veel politieke gevangenen woonden. Tegenwoordig blijft het eiland een tastbaar symbool van politieke vrijheid en een herinnering aan de moeilijke weg naar de Zuid-Afrikaanse democratie.

Tijdens de excursie worden we met de boot naar Robbeneiland gebracht, maken we een bustour met gids over het eiland en worden we door een ex-gevangene rondgeleid in de gevangenis. Na deze indrukwekkende excursie gaan we lunchen in V & A Waterfront (vanwaar de boot naar Robbeneiland vertrekt) Vanuit hier kunnen we ook de Tafelberg zien liggen. Maar na de lunch is het tijd om met de kabelbaan naar de top van de Tafelberg te reizen. Hier vandaan hebben we adembenemend uitzicht, hopelijk is het zo helder dat we de plekken waar we de afgelopen dagen geweest zijn kunnen zien.

Je verblijft vier nachten in Southern Sun Waterfront Hotel in een standaard kamer op basis van logies/ontbijt (inclusief 3x lunch).

Dag 15-16: Naar Amsterdam (23-24 april 2024) – ca. 25 km / ½ uur

De dag van vertrek is aangebroken. Het grootste deel van de dag is nog ter vrije besteding. Relaxen in het hotel, shoppen of nog een terrasje pakken. Voor de strandliefhebbers en als het weer het toelaat zou je naar het strand van Camps Bay kunnen gaan. Heb je behoefte om de beenspieren nog wat beweging te geven voordat we terugvliegen, dan is een hike naar de top van Lion’s Head een aanrader. Zie vanaf de top de zon opkomen na een spectaculaire hike. Alhoewel de hike voor iedere fitte persoon te doen is begrijp ik dat het best pittig is maar het uiteindelijke uitzicht fenomenaal moet zijn. Lijkt je dit een mooie afsluiter van de reis laat dit dan vooral weten dan kijk ik graag of ik dit voor je kan toevoegen.

Je kan nog de gehele dag gebruik maken van de kamer. Na het afscheidsdiner in het hotel hoeven we pas uit te checken en worden we naar de luchthaven gebracht voor de KLM vlucht naar Amsterdam, die rond middernacht vertrekt. Na aankomst op Schiphol de volgende ochtend is een bijzondere rondreis ten einde!

Prijs:
Vanaf 4700 euro per persoon op basis van een tweepersoonskamer. Voor een exacte prijs wil ik vragen contact met mij op te nemen. Een toeslag kan van toepassing zijn. De annuleringskosten voor deze reis zijn afwijkend van de ANVR reisvoorwaarden. Vanaf 01-02-2024 is dit 100% van de reissom.

Aantal deelnemers:
Minimaal 18 en maximaal 24 deelnemers.

De genoemde accommodaties en het dagprogramma zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Inclusief:
– vluchten zoals vermeld in economy class
– luchthavenbelasting en brandstoftoeslag
– alle overnachtingen op basis van tweepersoonskamers
– maaltijden zoals aangegeven
– transfers zoals aangegeven
– excursies incl. entreegelden zoals aangegeven
– Engelssprekende gids tijdens transfers en excursies in een touringcar
– fooienpot

Exclusief:
– stoelreservering KLM
– overige maaltijden en drankjes
– drankjes bij de lunch
– optionele excursies
– reis- en annuleringsverzekering
– uitgaven van persoonlijke aard

Fooien:
In Zuid-Afrika is het geven van fooi een welkome aanvulling op het salaris. Sommige mensen krijgen helemaal geen vast salaris en leven van de fooi. Ik heb gemeend om de fooi op te nemen in de prijs van de reis. Het kamermeisje maak je hiernaast blij met 10 of 20 rand per persoon per dag. Betaal je eten zelf dan kan je hier een fooi bij doen. De rest regel ik.

Eten en drinken:
Je kan heerlijk eten en drinken in Zuid-Afrika. Het prijs niveau ligt een stuk lager dan in Nederland.

Medisch:
We komen in gebieden waar vaccinaties tegen bijvoorbeeld Hepatitis en DTP aanbevolen zijn, ook komen we in gebieden waar malaria in bepaalde seizoenen voorkomt.  Informatie en advies mag ik hier niet over geven omdat dit onder medisch advies valt. Je kan hiervoor contact opnemen met de GGD reisvaccinatie. Heb je interesse in de reis en heb je gezondheidsproblemen of gebruik je medicatie, dan stel ik het op prijs dat je me hiervan op de hoogte brengt.