Bij aankomst weet je al dat je de juiste keuze hebt gemaakt

TUI Small & Friendly

Een studio met een enorm hemelbed, het home-made Toscaanse diner verzorgd door Francesco, een landhuis uitkijkend over de Ionische Zee… Van Aruba tot Marokko, van de TUI Small & Friendly vakanties zijn er geen twee hetzelfde.

Hier geen uitgebreide animatie aan het zwembad of designkoelkast op je kamer, wél een eigenaar die zijn gasten kent en je de leukste wandelroute richting het dorp wijst.

Hier wil je nooit meer weg.

Ik ben enthousiast over deze accommodaties. De ligging is rustig, buiten de toeristische hectiek zeg maar.  Je huurt het beste een auto om de omgeving te verkennen. Met een verblijf in een TUI Small & Friendly accommodatie maak je gegarandeerd het lokale leven mee. Grote kans dat de weg er naar toe niet correct in de navigatie van je auto staat. Geen friet van Piet maar kleine restaurantjes met misschien een Engelse menukaart maar misschien is er helemaal geen menukaart en eet je wat er op tafel komt. Op weg naar het dorp kom je vast langs het plaatselijke leugenbankje waar de nieuwtjes van de dag door de lokale wijzen besproken worden.

Een mooi voorbeeld is Paliokaliva Village op Zakynthos.

Dit 4 sterren complex, biedt prachtige appartementen in een ruime tuin. Heerlijke ligbedden bij het zwembad, hangmat onder een boom en een goed eigen restaurant. Of leer Portugal kennen vanuit Monte da Bravura. Dit 4 sterren hotel ligt midden in de natuur in het achterland van de Algarve. Maak kennis met oude dorpjes en berglandschappen. Ook hier kan je mooi wandelen en de Moorse invloeden zijn hier ook goed herkenbaar. Een leuke combinatie van natuur en cultuur dus.

Dat Small & Friendly niet betekent dat je concessies doet in faciliteiten bewijst Quinta Do Furao op Madeira.

Dit 4 sterren hotel beschikt over een eigen pub, een buffetrestaurant en een wijnkleder met huisgemaakte wijn. Je kan hier fantastisch wandelen en relaxen bij het zwembad. Het uitzicht over de oceaan en de bergen is fenomenaal.

Ik zie mezelf al bij het befaamde Seven Mills Beach op Jamaica.

Hier ligt Country Country Beach Cottages. Het leven komt hier zo als het komt. Een accommodatie in Jamaicaanse stijl, op loopafstand van één  van de mooiste stranden in de Caribbean. Een leuk eigen Grill restaurant op het strand en als klap op de vuurpijl een goed uitgangspunt om Jamaica te leren kennen. Dit hotel staat op mijn wensenlijstje.

Een leuke verhaal over mijn eigen ervaring in een klein dorpje in midden Italië.

Stel je voor, een dorpje met een dorpsplein met 3 restaurants en een koffiebarretje. De koffie in ons hotel was niet geweldig dus we besluiten na het ontbijt dit barretje met terras uit te proberen. Al snel raken we aan de praat met een Amerikaan die al jaren in de buurt woont. Hij geeft kookcursussen en hij blijkt rabbijn te zijn. Hij jaagt zelf op konijnen en vertelt over zijn verfijnde recepten. We horen zijn verhaal wat sceptisch aan. Het is een bijzondere verschijning met zijn groene broek, rode colbertje en hoed. Net op het moment dat we willen vertrekken voor ons dagelijks avontuur met de huurauto nodigt hij ons uit voor het diner. Ondanks onze snel bedachte excuses komen we niet onder de uitnodiging uit. Om acht uur bij het restaurant aan de overkant van het plein. Hij regelt met de kok dat we zijn konijn kunnen eten en zal voor passende bijgerechten en wijn zorgen. Zo zitten we s avonds met een Rabbijn die 7 talen spreekt, yoga en mindfulness trainingen geeft, een boek heeft geschreven, de wereld over heeft gereisd, Amerikaan is, Nederland kent en in Italië woont te dineren. Uiteraard schuift hij de rekening aan het eind van de avond naar ons maar dat is deze ervaring zeker waard.