Tussen de Big Five en rijke historie

Umzolozolo Safari Lodge

Deze unieke vijf sterren lodge heeft slechts 9 kamers. Je verblijft hier op basis van volpension (ontbijt, lunch en diner). Bij aankomst krijg je je eigen ranger toegewezen, die je twee keer per dag meeneemt op safari. Behalve de Big Five is dit park rijk aan vogels en het woonadres van zowel de zwarte als de witte neushoorn. De kamers hebben allemaal prachtig uitzicht. Enkele hebben een eigen zwembad of jacuzzi op het balkon. Heerlijk eten, relaxen bij het zwembad en de service van het vriendelijke personeel zullen je een safari gevoel geven om nooit te vergeten.

The Big Five en bloederige veldslagen.

Umzolozolo safari lodge ligt in het Nambiti Private Game Reserve in de provincie Kwazulu-Natal. Aan de oostkust van Zuid Afrika, Een paar uur rijden van Durban. Het Nambiti Park is een privé park gelegen aan de rand van het Drakengebergte midden in een streek waar vele oorlogen en veldslagen zijn gevoerd. Het park is de thuisbasis van de Big Five en vele vogelsoorten. Umzolozolo safari lodge bied je de gelegenheid om te genieten van de natuur en geschiedenis. En dat alles in een bijzondere sfeer en  vergaande gastvrijheid. Het Nambiti Private park is veel kleiner dan bijvoorbeeld het Krugerpark. Het is veel minder toeristisch dan de bekende grote parken en geeft daardoor een heel andere beleving aan je safari verblijf.

Mag ik je meenemen in een dag in Umzolozolo? 

Gamedrives, relaxen en lekker eten.  De dag begint zodra de zon aan de horizon verschijnt, je date met de ranger is om 05.30 uur. Je pakt nog even een kop koffie voordat je aan het avontuur begint, the Big Five is waiting for you. In een 4 x 4 ga je met je ervaren gids op pad en ben je er getuige van hoe de natuur wakker wordt en de dag begint. De gamedrive duurt een uur of drie. Bij terugkomst in de lodge staat het ontbijt klaar. Home made muffins, verse broodjes, koffie en fruit. Kan je je voorstellen? Buiten ontbijten met uitzicht over de bush, bijkomen van alle indrukken. Na het ontbijt heb je alle tijd om te relaxen bij het zwembad of een dutje te doen maar dit is ook een uitstekend moment voor een uitgebreide massage in de spa. Tijdens de lunch kan je met je gids van gedachten wisselen en plannen maken voor de volgende game drive. Het lunchbuffet bestaat uit broodjes, vleesgerecht en zoetigheid… drink je hier een wijntje bij?  Het is tenslotte vakantie. Aan het eind van de middag is het tijd voor de zonsondergang-trip. Op een mooie plek, onder het genot van een hapje en een drankje, luisteren en kijken hoe de avond valt, dat is je tweede game-drive van deze dag. Het diner wordt bij mooi weer geserveerd bij het open vuur onder de sterrenhemel.

Bergen en Battlefields

Behalve dat deze lodge bijzonder is om zijn prachtige kamers en vriendelijke, gastvrije service is de omgeving ook bijzonder. Binnen een uur rijden zit je midden in de Drakensbergen. Grillige bergtoppen, bossen en moerassen.. een prima gebied voor een stevige wandeling. De Boeren zagen de vormen van draken in de toppen van de bergen waardoor de naam Drakensbergen werd bedacht. In de taal van de Zulu’s heet de bergketen uKhahlamba, wat barrière of muur van speren betekent.

Kwazulu-Natal staat ook bekent als de regio van the Battlefields. En hierdoor heeft het mijn aandacht getrokken. Ik vind het namelijk erg leuk om natuur en geschiedenis in een reis te combineren. Zuid Afrika heeft een rijke geschiedenis van onderdrukkingen en vrijheidsvechters. Een geschiedenis met een duidelijke Nederlandse stempel. En vooral hier in Kwazulu-Natal is veel gebeurd op dit gebied.  Hoe is de apartheid ontstaan, hoe zat het met de Zulu’s en de boeren. Vele oorlogen, veldslagen en landjepik kenmerken dit gebied. Heel lang geleden waren het de Bosjesmannen (San) die hier leefden. Later de Zulu’s, gevolgd door de Europeanen. Bloedvergieten en verdrijvingen hebben deze streek (eigenlijk heel Zuid Afrika) gevormd. De overblijfselen kan je bezoeken en dit stukje van de geschiedenis van Zuid Afrika eigen maken. Nambiti Private Game Reserve doet erg zijn best om de geschiedenis te bewaren. Er zijn diverse routes en tours, musea en memorials. De beroemde battlefields of Isandlwana en Rorke’s Drift zijn vlakbij. Hier werd ook de Battle of Elandslaagte beslecht. Tijdens de veldslag werd cavalerie ingezet en werd gebruik gemaakt van moderne geweren. Alhoewel er veel geschreven wordt over de Britse invloeden in deze strijd waren de Nederlanders hier ook bij betrokken. Het Nederlandse vrijwilligersleger Hollanderkorps kwam hier aan te pas, hun daden werden niet erg geprezen. Na de overwinning werd dit korps opgeheven. Plaatsnamen als BloodRivier, Spionkop en Vrijheid herinneren aan bloedige tijden.

Ik zou je willen aanrader om hier een dag op pad te gaan met een gids. De plekken worden een stuk levendiger met een leuke geschiedenisles. De gids kan van alles vertellen over beweegredenen, strategieën en gevolgen.

Wil je meer zien van Zuid Afrika?

Nambiti Private Game Reserve ligt in de provincie in KwaZulu-Natal en is heel goed te combineren met;

  • Johannesburg, de Panoramaroute en het Krugerpark.

  • Durban, Swaziland en St. Lucia.

  • De tuinenroute, Kaapstad en Stellenbosch.

Heb ik je interesse gewekt met dit verhaal of wil je kijken naar de mogelijkheden om je reis te plannen? Bel me dan voor vrijblijvend advies. Zuid Afrika ligt ‘recht onder ons’, hierdoor heb je geen tijdverschil ten opzichte van Nederland. Het meest geschikte reisseizoen hangt erg af van je wensen en de streken die je graag wilt bezoeken. Een mooie rondreis vergt wat voorbereiding. Zes tot negen maanden voor vertrek beginnen met oriënteren is ideaal.

Umzolozo is erg populair in de kerstvakantie en dat kan ik me best voostellen.. Kerst.. een drankje op je balkon en uitzicht over de bush.. ontmoetingen met olifanten en gluren naar leeuwen.. en het kerstdiner onder de sterrenhemel..