Ze lijken op elkaar te lijken
Afrikaanse landen
Dames met vracht op hun hoofd. Kinderen die kilometers naar school lopen en oude fietsen die als trotse vervoersmiddelen gebruikt worden. Natuur, wild spotten, mooie lodges en bizarre Afrikaanse steden. Maar echt, er zijn verschillen. Zelfs als je denkt aan safari avonturen, dan zijn er wezenlijke verschillen waar je bij het plannen van een bezoek rekening mee moet houden, Nou ja, eigenlijk houd ik daar voor jullie rekening mee. Ik denk dat ik inmiddels zo veel ervaring heb door eigen reizen, beurs bezoeken en gesprekken met collega’s uit alle windstreken dat ik mezelf wel Afrika-kenner durf te noemen.
In een notendop, want er zijn heel veel meer redenen, kanttekenen, mitsen en maren die alleen in een persoonlijk reisadvies tot hun recht komen.
Het belangrijkste waar veel van afhangt, is misschien wel weer en verkeer.
Een groot misverstand is, dat het in Afrikaanse landen altijd heel warm is. Hoe dichter bij de evenaar hoe constanter de temperaturen maar verder naar het zuiden zijn hierin zodanige verschillen dat we ook voor gasten die niet van heel warm houden mogelijkheden genoeg hebben. Regenseizoenen worden als eerste opgemerkt bij het plannen van een reis al hoeft dit niet perse roet in het eten te gooien. Vaak zijn de buien kort en daalt de temperatuur niet zoals we dat in Nederland kennen. De natuur is in en rond deze tijd vaak mooi groen, de luchten leven door drijvende wolken en er zweeft minder stof in de lucht. Allemaal zaken die van invloed zijn op contrasten, en voor mensen die graag foto’s maken, essentieel zijn om rekening mee te houden. Persoonlijk vind ik het groen seizoen mooi, de kleuren zijn scherper en de dieren zien er vaak gezonder uit. Toch zijn er ook regio’s die zo slecht bereikbaar zijn in de regentijd dat lodges zelfs dicht gaan. Denk hierbij aan delen van Zambia, Zimbabwe en Botswana. Dit is tijdens onze wintermaanden. In onze zomer is het hier prima reizen.
Een land waar toerisme nog relatief in de kinderschoenen staat en een heel bewust beleid voert om parken niet vol te bouwen met lodges is Zambia. Dat betekent dat het minder druk is, in bijvoorbeeld onze zomervakantie-periode. Zambia kent een heel hoog service niveau en prachtige lodges met een goede prijs/kwaliteit verhouding.
Hiermee is een vakantie naar Zambia mijn tip voor een safari-reis (met kinderen) als je gebonden bent aan de zomermaanden.
Wil je graag zelf rijden, een chauffeur mee of liever vliegen van het ene punt naar het andere, laat je dan niet meteen afschrikken door wat in de media genoemd wordt als minder veilig of uitdagend en laat je ook niet weerhouden door ideeën dat een chauffeur of een binnenlandse vlucht niet betaalbaar is. Ga je alleen wild spotten of wil je ook graag zien hoe de mensen leven en misschien zelfs sportieve activiteiten ondernemen? Of spreekt de “armchair safari” aan, waarbij je in een lodge verblijft met prachtig uitzicht over een waterpoel waar dieren regelmatig langs komen. Vanaf het terras wild spotten dus. Ben je sportief tijdens je reis? Hop dan van kamp naar kamp tijdens een wandelsafari of verblijf in een lodge waar je elke dag te paard gaat wild spotten. Maar het kan ook wat rustiger door bijvoorbeeld een korte wandeling met een (bosjesman) gids te maken. Of je combineert een safariplek met een natuurgebied waar je kan raften, ziplinen of mountainbiken.
In Botswana, Zimbabwe en Zambia komen veel minder toeristen per km2 dan bijvoorbeeld in het Krugerpark of de Serengeti. Maar vooral dit laatste park staat bekend om de grote hoeveelheden wild en de regio rond Krugerpark is heel goed te combineren met natuur waar je leuke sportieve activiteiten kan ondernemen. Katachtigen blijven niet altijd op dezelfde plek. Als je heel graag leeuwen, cheetah’s en luipaarden wilt zien, dan kijken we naar een regio waar deze actief zijn. En wist je dat olifanten in de droge tijd in grote groepen bij water verblijven en zodra het begint te regenen de waterpoelen verlaten en in kleinere groepjes verder trekken? In Botswana is een groot deel van het land, de Okangango delta, wat onder water loopt na het regen seizoen. Hier maak je naast gamedrives ook boottochten en je hopt met een vliegtuig naar je volgende lodge, wat een heel eigen dimensie geeft aan de reis. In Botswana leven de schattige stokstaartjes. Een familiereis Botswana is ook zeker een aanrader, het land is veilig en denk aan leuke activiteiten om de geschiedenis en de natuur op een speelse manier te leren kennen.
Ga je voor een middag wild spotten vanaf het terras, houd je van luxe en wil je wel vliegtuighoppen, wil je weinig ander toeristen tegenkomen en houd je van boottripjes, dan is Botswana de tip voor jou.
Botswana en Zimbabwe zijn erg goed in samenwerking met lokale dorpen. Ze betrekken mensen bij het toerisme door hun handwerk te verkopen in de lodges, scholen te bouwen en schoolgeld en lunches te betalen. Zambia volgt dit voorbeeld al mooi. Veel lodges rekenen een paar tientjes per gast extra op de factuur wat geheel ten goede komt aan de community. Gasten kunnen de projecten bezoeken, een school bijvoorbeeld, een waterproject of een vrouwen-werk-groep. Op mijn reis sprak ik Philip, de eigenaar van een lodge in Zimbabwe, die de jachtvergunning van een boer die naast hun woont, heeft gekocht. Deze boer mocht 10 olifanten, 4 leeuwen en een hand vol giraffes en zebra’s schieten. De vergunningen verkocht hij aan jacht-toeristen. De jachtvergunningen zijn verscheurd en de boer heeft nu een camping op zijn land, wat hij heeft opgezet onder toeziend oog van Philip. De lodge van Philip heeft niet alleen personeel in de lodge aan het werk maar ook bewakers voor het grondgebied. Zij zorgen dat stropers buiten blijven en dat olifanten de dorpen die vernielen. Ik leerde dat olifanten niet van bijen houden en dat diverse dorpen bijen gebruiken om de olifanten bij de gewassen weg te houden. Zo kom ik ook bij de vraag of reizen naar Afrika wel duurzaam te noemen is. Moeten we de wilde dieren niet met rust laten? Daar heb ik met diverse mensen over gepraat. En het antwoord lijkt een makkelijk rondje te zijn. Geen toeristen, geen werkgelegenheid, geen werk, geen eten wat lijdt tot een zoektocht naar overlevingskansen. De jacht en stropen lijken dan de enige oplossing. Ook zal er dan geen geld meer zijn voor onderwijs en de mensen zullen het wild wegjagen en doodmaken om landbouwgrond te creëren. Maar het is geen eenrichtingsverkeer, de toerist krijgt er veel voor terug. Kennis over geschiedenis en cultuur. Ik sprak een jonge vrouw, de receptioniste van een intieme lodge, ze vertelde dat ze 29 jaar oud is en vijf kinderen heeft. Geen van de vijf vaders is gebleven. De kids wonen bij oma en de jonge receptioniste werkt 21 dagen, dan reist ze 24 uur met de bus en blijven er nog vijf dagen verlof over. Als ik vraag naar anticonceptie, krijg ik een antwoord waarin ik een HIF-remmer herken. Anno 2024.
Terug naar de verschillen in de landen. De landen in Zuidelijke Afrika zijn allemaal (behalve Ethiopië) gekolonialiseerd geweest, wat uiteraard invloed heeft en heeft gehad op de cultuur. Wat mij persoonlijk opvalt is dat Zuid-Afrika nog steeds kampt met zwart en wit, dat in Botswana complete kampen door vrouwen geleid worden en zelfs al vrouwelijke ranger-teams kent, “de Chobe-Angels” genoemd. Ik vond de sfeer onder het personeel in Botswana en Zimbabwe uitermate familiair, in Zimbabwe lacht iedereen je met een brede lach toe.
Een Zimbabwe vakantie is hierom mijn tip als je houdt van vriendelijke gastvrijheid.
In Oeganda zijn diverse lodges in eigendom van Amerikanen en Europanen met hier en daar een duidelijk “als de kat van huis is..” mentaliteit, wat je Afrikareis overigens niet minder leuk maakt. In Rwanda moet ieder gezin een bepaald aantal uren per maand opruimen in de natuur en op openbare plekken. Hiermee is het land misschien wel het netst te noemen op het Afrikaanse continent. Kenianen en Tanzanianen hebben sterke handelsgeesten. De overheden weten inmiddels ruime entreegelden voor de parken te vragen, hopelijk gaat dit geld daar de instanties die dit goed gebruiken voor bescherming van de natuur. Kenia kent een groot en succesvol park waar neushoorns beschermt ‘gefokt’ worden om vervolgens in andere Afrikaanse landen uitgezet te worden. Want de neushoorn stroperij is iets wat de landen verbindt. Dit blijft een groot probleem en alle bestemmingen hebben eigen manieren bedacht om de dieren te beschermen.
Zuid Afrika wordt de wereld in één land genoemd, naast de rijke, chaotische geschiedenis en prachtige afwisselende natuur staat Kaapstad op vele verlanglijstjes. Gelukkig zijn er diverse vluchtopties van en naar deze moderne stad, waardoor je safari in omliggende landen kan combineren met het stadse leven. De wijngebieden rondom de stad en het heerlijke eten geven de reis een luxe tintje.
Redenen genoeg om Zuid-Afrika te noemen als tip voor de zelfrijdende reiziger die safari graag combineert en niet als hoofddoel heeft. Ga op reis naar Zuid Afrika!
Namibië is niet beroemd vanwege safari avonturen, dit is niet helemaal eerlijk, het land kent diverse mooie parken met bijzonder en uniek wild. En ook kan je makkelijk doorreizen naar bijvoorbeeld Botswana of de Victoria watervallen. En het leuke van Namibië is dat het veilig is om zelf te rijden en avontuurlijk genoeg is omdat niet alle wegen geasfalteerd zijn en je kan er heel leuk kamperen. Met een daktent-auto bijvoorbeeld. In bizarre natuur buiten slapen, hoe gaaf is dat. Combineer dit, ook geschikt voor kinderen, avontuur met surflessen, dolfijnen spotten, sandboarden en quadrijden en leer alle kleuren en natuurverschijnselen van dit land kennen.
Een familiereis naar Namibië is hiermee mijn tip voor een gezinsvakantie in 2025. Maar ik tip je ook graag een groepsreis Namibië. Wil je met een internationaal gezelschap een groepsreis maken naar dit mooie land, ook een groepsreis Namibië verzorg ik graag in samenwerking met mijn agent ter plaatse. Liever een groepsreis Namibië met een Nederlands gezelschap, dat kan ook.
Kenia, Tanzania, Malawi hebben eigen mooie strandlocaties maar vliegen naar Madagaskar voor romantische strand dagen kan vanuit Johannesburg. Namibië en Zuid-Afrika hebben prachtige kustlijnen waar je prima een paar dagen strand kan inplannen, echter palmbomenstranden zijn het niet. Nog even terug naar Kenia en Tanzania waar safari’s al sinds jaar en dag aangeboden worden. In beide landen reis je het best met een auto met chauffeur/gids die de hele reis bij je blijft en ook met je gaat wild spotten. Invliegen naar diverse lodges kan trouwens ook. In Tanzania liggen enkele mooie, afwisselende parken niet ver van elkaar. Kunst is om delen te kiezen die anderen niet kiezen want Tanzania is een populair safariland met als voordeel dat er veel kennis is. Er is nog voldoende ruimte voor avontuur, verlaat bijvoorbeeld de Serengeti aan de oostkant en rij richting Lake Victoria voor een verrassend stukje “onbekend”.
Wil je veel wild zien, waaronder de grote trek en de rivier passages van grote groepen wild en de diverse eco systemen leren kennen dan tip ik je graag Tanzania. En denk hierbij ook aan de mogelijkheden voor een familiereis Tanzania.
Het leuke van Kenia is dat is dat je diverse parken kan combineren, bijvoorbeeld langs de grens met Tanzania. Wil je wat meer van het dagelijks leven zien, reis dan richting het noorden, hop de evenaar over, bezoek oude stammen, minder bekende parken en ontmoet de bevolking tijdens deze trip.
Combineer je reis door Kenia met de prachtige stranden rond Mombassa waarmee dit land de tip is voor een combi safari en strand.
Oeganda en Rwanda zijn de landen waar je Chimpansees en Berggorilla’s kan spotten. En geloof me, dit zal alle verwachtingen overtreffen. Rwanda staat bekend als erg schoon en netjes en Oeganda is zo divers, daar raak ik bijna niet over uitgepraat. Een boottrip over de Nijl met zoveel gekleurde vogels, prachtige natuur met wild en Afrikaanse zandwegen die de reis avontuurlijk maken. Blije kinderen langs de weg die graag zwaaien en alle hulp voor ontwikkeling kunnen gebruikten.
Een reis naar Oeganda is zo divers, zo Afrika en zo mooi en daarom mijn tip voor de echte Afrika liefhebber.
Rwanda mag genoemd worden als de wat luxere variant van Oeganda als het gaat om lodges voor de Chimpansee en Berggorilla ontmoetingen.
Is dit voor jullie wenselijk dan is een vakantie Rwanda jullie tip.
Om al deze mogelijkheden goed af te wegen heb ik contact met diverse collega’s in de Afrikaanse landen. In elk land een eigen lokale reisorganisatie, luchtvaartmaatschappijen (ook voor de korte trajecten in de bush wat de bush taxi wordt genoemd), logde managers, maar ook rangers en gidsen. En deze werken allemaal samen, bij een grensovergang bijvoorbeeld, want auto’s mogen niet altijd mee de grens over. Soepel en georganiseerd want het is tenslotte vakantie.