Een verrassende B & B en live muziek

Sicilië in de winter

Waarom Sicilië? We willen een weekje weg in december. Onze wensen zijn: niet te ver vliegen, net even warmer dan in Nederland, cultuur, wellicht een stad… We zijn Italië fan. Lekker eten, een wijntje en we hopen dat het nog af en toe terrasweer zal zijn.

 

Onze reis in vogelvlucht;

We vliegen van Düsseldorf naar Palermo. Bij aankomst op Palermo airport halen we onze huurauto op. Verzeker je huurauto goed op Sicilië, het eigen risico is hoger dan in andere landen evenals het risico op schade. De rijstijl van je medeweggebruiker in combinatie met de parkeermogelijkheden hebben hier invloed op. Na de check-in in ons hotel lopen we naar het restaurantje die de receptionist ons adviseert. Het terras is verwarmt en we krijgen een dekentje aangeboden. Een goeie start..

Na het ontbijt lopen we de stad in.

Als je bang bent om te verdwalen in een grote stad neem dan een visitekaartje van het hotel mee. In geval van nood kan je je aan het eind van de dag terug laten brengen door een taxi. Verdwalen is trouwens één van mijn favoriete bezigheden op reis. We lopen langs het teatro Massimo, dit theater is na de theaters van Parijs en Wenen het grootste theater van de wereld. We vervolgen onze weg naar de Maria Santissima Assunta kathedraal. Een bezoek aan de wijk La Kalsa mag ook niet ontbreken. De stadswijk die lange tijd door de maffia werd geregeerd is geheel gerenoveerd tot een middelpunt van kunst en cultuur. Palermo is een stad waar je zeker 2 dagen kunt rondlopen. Houd je van shoppen, dan ben je hier ook aan het juiste adres.

Na onze dagen in Palermo reizen we verder naar Syracuse.

We trekken een dag uit voor deze trip. Na het ontbijt halen we onze huur auto uit de parkeergarage en gaan op weg. Via de A 19, de SS120 en SS192 rijden we richting Catania. Raak asjeblieft niet in paniek als je verkeerd rijdt. Verkeerde afslagen en onjuiste routes zijn vaak het mooist.  Wij lunchen in Enna, midden op het eiland en midden tussen de heuvels. Een leuk dorpje met restaurantjes op het dorpsplein. We strijken neer bij een biologisch restaurantje. Omdat we geen idee hebben wat we moeten bestellen besluiten we de serveerster carte blanche te geven. Graag met een glas witte wijn voor mij en een rode wijn voor manlief. Na de lunch gebeurt waar ik altijd op hoop op zo’n reisdag. We rijden verkeerd. Waar we precies langs gereden zijn durf ik niet te zeggen. Iets noordelijker dan de geplande SS 192. We rijden door de bergen, treffen schapen als medeweggebruikers aan, genieten van kerstmuziek en kijken of we wellicht de Etna kunnen zien.

Vanaf Catania rijden we zuidelijk naar Syracusa. Ik bel onze B&B om onze verwachte aankomst door te geven. Onze toeristische route heeft toch veel tijd gekost. De eigenaresse van de B&B biedt ons aan om ons op te halen bij de “brug “ zodat ze ons kan begeleiden naar een kleine parkeergarage. We nemen het aanbod graag aan. We treffen de jonge eigenaresse en haar vriend bij de brug van Ortiga. Het stel vertelt en vraagt en binnen no-time hebben wij zowel  Syracuse als dit jonge ondernemende stel in onze harten gesloten. De B&B ligt twee stappen van het domplein, die gedomineerd wordt door de barokke gevel van de St. Maria delle Colonne kathedraal. De terrassen van de restaurants worden verwarmd waardoor je zelfs in december s’ avonds buiten kan genieten van de plek die al meer dan 2700 jaar het middelpunt is van de stad.

Na het ontbijt

wandelen we via de haven naar Fonte di Aretusa. Een door mythen omweven zoetwaterbron vlak aan zee. Vervolgens lopen we naar Castello Maniace. Het fort/ paleis is gebouwd in 1038. Ik ben liefhebber van forten en kastelen. Een bezoek aan dit fort mag zeker niet ontbreken. Met een beetje fantasie voel je de geschiedenis. Door de smalle straten van de oude joodse buurt raken we het overzicht van de oude stad even kwijt. Het is niet groot, waardoor we eigenlijk steeds te snel te ver lopen. We komen echter voldoende pleintje en restaurantjes tegen waar we koffiedrinken, lunchen en borrelen. Onze laatste stop van de dag is Punto G, gelegen tussen het dom-plein en onze B&B. Je kan hier eten maar ook met een drankje genieten van de gezellige ambiance en live muziek. Vakantie gevoel op en top.

De volgende dag besluiten we naar het vaste land te lopen.

We hebben gelezen over het Archeolisch Park Neapolis en dit heeft onze aandacht getrokken. Dit park bestaat uit meerdere opgravingen. Het jongste gedeelte, het Amfiteatro Romano stamt uit de eerste eeuw na Chr. Dit Romeinse theater is qua formaat te vergelijken met het Colosseum. Naast het Romeinse theater ligt het oude Griekse theater wat rond 500 v Chr. gebouwd werd. Dit theater is 1 van de grootse theaters uit de Griekse oudheid.

Onze bezoek aan Syracuse zit erop,

we kiezen voor een lange reisdag via Catania en de Etna naar Taormina.  Vervolgens via Messina en Cefalu terug naar Palermo. Het is koud op de Etna. Wij besluiten met de auto naar boven te rijden. Onderweg passeren we leuke kleine dorpjes. Neem de tijd om hier even te stoppen en rond te lopen. Op de weg naar boven genieten we diverse keren van het adembenemende uitzicht. De lava-ondergrond van de berg staat in contrast met de groene heuvels in de omtrek. Op de Etna ligt sneeuw. We stappen even uit om de lava te voelen. We rijden verder naar Taormina, wat gedeeltelijk autovrij is. We lopen door de smalle straten en eten pizza op een verwarmd terras. We vervolgen onze weg langs de kust, in het donker, terug naar Palermo.

Op de dag van onze terugvlucht hebben we nog tijd om een ritje te maken met de auto. We kiezen ervoor om Monreale te bezoeken.

Een bergstadje vlakbij Palermo, die overheerst wordt door een prachtige kathedraal met een eveneens prachtig plein. Wij waren hier op een zondag en waren getuige van een traditionele Italiaanse zondag. Gezinnen gaan naar de kerk, drinken espresso op het terras en kinderen spelen op het plein. De kathedraal is van binnen helemaal bekleed met mozaïek. Het complete bijbel verhaal wordt in plaatjes-vorm vertelt. Onbeschrijflijk mooi.

Van Monreale rijden we via de SS 186 door de bergen richting de kust om onze weg naar de luchthaven te vervolgen. We spreken af dat dat we hier heel binnenkort weer terug komen.

De volgende reis naar Sicilië staat reeds gepland.

Ik wil graag Gangi bezoeken, een klein bergdorpje wat uitgeroepen is tot het mooiste dorpje van Sicilië.

De dorpen Forza d’Agro en Savoca,  waar de Godfather werd opgenomen, hebben mijn aandacht getrokken. Deze dorpen werden als film locatie gebruikt omdat Corleone niet authentiek genoeg was. Ik wil dan een drankje drinken bij Bar Vitelli, waar diverse scenes werden opgenomen.

Raguse, de stad die  in 1693 compleet werd verwoest door een aardbeving.  De stad is echter prachtig herbouwd in barokstijl en verdient daarom een bezoek. Het hart van het oude centrum ligt rond de domkerk S. Giorgio.