Het geven van fooi is ontstaan na de afschaffing van de slavernij. Vrijgelaten slaven werkten in service beroepen maar kregen toen nog geen of heel weinig salaris. Mensen lieten daarom geld achter voor de service die ze verleend hadden. Hiermee is het geven van fooi begonnen maar eigenlijk is het in Europa ontstaan. Reizigers in de herbergen gaven hier al fooi als de service snel en goed was, zodat ze snel weer de weg op konden.
Het geven van fooien is ook de reden waarom je naar een bepaalt tafeltje geleid wordt en je bediend wordt door dezelfde medewerker. Deze persoon heeft soms “eigen” tafeltjes in het restaurant en is verantwoordelijk voor jou eten en drinken maar ook voor algemeen geluk tijdens je verblijf. Als de keuken iets niet goed doet is het haar of zijn taak om dit te corrigeren zodat jij tevreden bent. Maar als het koud of warm is of je hebt een ander verzoek, bediening kan heel ver gaan om het service level te garanderen.
Soms wordt in een restaurant 10 of 15% service toegevoegd aan de rekening, dit staat dan op de menukaart of op de rekening. Anders is dit vaak een mooie richtlijn om toe te voegen. Als je met een kaart betaalt kan je ook overwegen om de fooi cash te geven. Kom je in een hotel waar iemand je koffer naar de kamer brengt, bedenk dat deze persoon blij is met zijn baan. Maak hier gebruik van, geef een paar euro en geniet van de luxe. Ik reis vrij veel in Zuidelijk Afrika en ik vind het soms gênant dat iemand mijn koffer tilt. “Ik kan het zelf wel”, denk ik vaak. Maar dan bedenkt ik dat deze persoon aangenomen is om mij te ontzien en blij is met zijn of haar werk. Ik geef met een lach van dankbaarheid een paar euro en stap in de auto. En als ik dan ga tanken wordt ik uiterst vriendelijk naar een tankvak geleid, de tank wordt volgegoten en de ramen gewassen. Ik betaal met mijn bankpas en de vriendelijke jongeman krijgt een paar euro.
Gidsen tijdens excursies of op safari krijgen ook fooi. Naar de gebruiken en in balans met de kosten van levensonderhoud in het land. Heb je tijdens een privé-rondreis een eigen chauffeur/gids dan zal je merken dat deze persoon er alles aan doet om je reis tot een herinnering van het leven te maken. Dit wordt beloond met jullie lach en een tip. Je kan overwegen om een kaart van huis mee te nemen zodat je je fooi kan voorzien van een persoonlijke noot.
Fooien. Informeer bij het boeken of kiezen van een reis wat de gebruiken zijn in het land waar je heen reist. Maak een kleine berekening en voeg dit toe aan je reisbudget.