Interview met TripTalk

Travel Star

Eind januari mocht ik een aantal vragen beantwoorden voor reisplatform Triptalk. In hun rubriek Travel Star krijgen zelfstandig reisagenten ruimte om iets over zichzelf en hun werk te vertellen.

Vind je het leuk om meer over mij te weten en het werk als reisadviseur dan geeft dit artikel te wellicht een indruk.

 

 

Hoe ben je de afgelopen periode doorgekomen? 

In maart 2020 ging ik nog op studiereis naar Japan. Daarna brak een tijd aan van om boekingen en annuleringen. Let’s TUI this together werd het motto. Ik heb veel steun ervaren van TUI en mijn collega reisadviseurs van TUI at Home. ( als reisadviseur ben ik aangesloten bij de TUI familie. ) We kregen en krijgen dagelijks updates van de situatie in de wereld en we hebben overleg over de uitdagingen die op ons pad komen.

Toen nieuwe boekingen achterwege bleven en de bestaande boekingen grotendeels afgerond waren heb ik wat tijd genomen voor prive-zaken. Sporten, wandelen, en ik heb mijn huis in Noord Groningen verkocht en ben gaan samenwonen in Midden Drenthe. Dozen inpakken en uitpakken en sporten waren welkome afleidingen. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat de vraag, hoe moet dat nu verder, soms best wat stress op leverde.

Van sporten krijg ik altijd veel inspiratie. Zo bedacht ik dat het tijd werd om mijn lang gekoesterde wens van een eigen blog-website in vervulling te laten gaan. Schrijven is al jaren een hobby van me en het werd tijd om hier iets mee te doen. Groetentitia.nl is inmiddels in de lucht en de eerste blogs zijn gepubliceerd.

Naast groetentitia.nl is ook J & T SingleReizen  geboren. Samen met een oude bekende organiseer ik single reizen met iets meer zelf inbreng dan de reeds bestaande single reizen. Zo zullen we i.p.v. een bus ( je ) zoveel mogelijk gebruik maken van huurauto’s. Zelf navigeren en rijden geeft je een gevoel van vrijheid wat reizen zo leuk maakt.

Van welke bestemming(en) ben jij de specialist, of wat is jouw favoriete bestemming en waarom vind jij dat reizigers daar naar toe zouden moeten gaan?

In plaats van een specialist van bepaalde bestemmingen zie ik mezelf als specialist in persoonlijke reizen. Ik vind het leuk om met klanten in gesprek te gaan over hobby’s en interesses en hun vakantie persoonlijk te maken door hier rekening mee te houden. Als ik naar een familie met kinderen ga voor een gesprek over hun rondreis of zonvakantie, hoop ik altijd dat ik de kids ook even kan spreken. Dan vertel ik ze iets over het land en de gewoontes en vraag wat ze graag doen in hun vrije tijd.

Zelf vind ik het leuk om naar plekken te gaan die iets minder voor hand liggen, of iets minder toeristisch zijn. Deze voorkeur en het gevoel wat hier bij past boek ik ook graag voor mijn klanten.

Welke landen?

Japan; De rijke cultuur, die zo anders is dan die van ons heeft mij ontroerd.  Hier het hele verhaal over Japan lees je hier.

Costa Rica: Apen, oerwoud, strand en nog veel meer. Leuk met kids!

Canada en Amerika: heel veel leuks én aantrekkelijk door de taal en de bereisbaarheid.

Italië; Ik ben fan! Het liefst in oktober of november. De toeristen zijn dan weg en je krijgt snel contact met de locals. Het is niet ver vliegen en ideaal voor een weekje tussendoor. Bij ons staat Italië elk jaar op de agenda.

Welke bestemmingen worden populair voor 2021 denk je en waarom?

Ik merk twee hele verschillende reis-voorkeuren. Aan de ene kant is er behoefte aan veel gezelligheid; borrelen, terrasje, buiten ontbijten, met familie of vrienden. Aan de andere kant is er de wens om onafhankelijk te zijn en behoefte aan rust. Camper reizen bijvoorbeeld. Met je huisje op wielen de wijde wereld in.

Welke bestemmingen dat dit jaar zullen zijn?  Ik denk dat we nog ( gedeeltelijk ) afhankelijk zullen zijn van de veiligheid en de bereisbaarheid in de wereld. Welke landen openen de grenzen en waar vinden wij het veilig genoeg om vakantie te vieren. En het belangrijkste, waar voel je je comfortabel bij? Wat geeft jullie een vakantiegevoel? En de antwoorden op die vragen, zijn dit jaar wat breder dan dat we gewend waren van vakantiekeuzes vóór Corona.

Zelf zet ik Oman op mijn verlanglijstje. Een beetje mysterieus met westelijke comfort. Prachtige hotels, uitdagende activiteiten, maar vooral de forten hebben een aantrekkingskracht op mij. Le Marche, het gebied naast Toscane en Umbrië in Italië zet ik ook graag op de agenda. Ik ben benieuwd of ik deze regio kan aanbieden aan klanten die graag iets rustiger willen dan Toscane. Dat is wat ik gelezen heb, hoog tijd om dat zelf te beoordelen.

Wat was jouw mooiste vakantiemoment tot nu toe en waar was dat?

Ik hoef niet perse één te kiezen toch?

De onvermoeibare interesse van mijn kids in het Egyptisch Museum in Cairo en de spanning in hun ogen tijdens het afdalen in de Pyramide, maakten Egypte speciaal. De ontmoetingen met Orka’s en beren maakten Canada spannend. Getuige zijn van het winnen van Olympische medailles van sporthelden en ze daarna ook nog treffen in een kroegje in Londen, maakte Engeland onvergetelijk. Een weekend naar Key West ( vanuit Florida ) met een privé vliegtuigje en een bevriende piloot doet me nog steeds denken aan het verhaal over de piloot-meneer van Jochem Meyjer.  De zonsopkomst zien, vanuit de jacuzzi, op ons balkon in Amalfi mag ook eigenlijk niet ontbreken in dit rijtje.

Ik houd van verdwalen.
Met een huurauto op avontuur en hopen dat je verkeerd rijdt. Uiteraard is niet elke bestemming daar geschikt voor maar stel je bent op een Grieks of Spaans eiland.. je geniet lekker van je hotel met alles er op en er aan maar je wilt het eiland ook verkennen. Je vooraf gereserveerde huur auto laat je bij het hotel afleveren en je gaat op stap. Je hebt gelezen over een leuk dorp en van mij heb je een leuk lunch adres gekregen. Je kan er voor kiezen om de navigatie aan te zetten en er via de hoofdweg heen te rijden. Maar je kan ook zonder routeplanner gaan rijden. Kijk op de kaart waar je bestemming ongeveer ligt en waar je langs moet rijden. Tijdens de rit mis je misschien een afslag en dan rijd je op gevoel verder. Grote kans dat je medeweggebruikers, een kudde geiten of schapen, je niet de weg kunnen wijzen. Misschien krijg je wat klamme handen, of heb je angst dat je toch te weinig water bij je hebt. Dat geeft niks, dat heb ik meestal ook.. Maar je zal ergens uit komen. Een leuk dorpje, een pittoreske baai of een barretje met home-made-lemonade. Als je er echt niet meer uitkomt of voor de terugweg zet je de navigatie aan om terug te gaan naar het hotel of alsnog naar dat leuke dorpje te rijden. Nu maar hopen dat de navigatie weet waar je bent.  

Welke stad is voor jou favoriet en waarom?

Ik had al even genoemd dat ik Italië fan ben, het zal je daarom misschien niet verbazen dat ik nu Italiaanse steden ga noemen. Bij voorkeur een middelgrote of kleine stad als Perugia, Sorrento of Syracuse. En het liefst buiten het toeristische seizoen. Tip; Schroom niet om meerdere keren op het zelfde terras te gaan zitten, zo krijg je vast en zeker leuk contact met het personeel of de vaste gasten.

Denk je dat ons reisgedrag anders wordt?

Veranderingen in reisgedrag zie ik ( nog ) niet echt. Behalve dat mensen die een vakantie hebben overgeslagen nu plannen maken voor iets moois. Verder weg, een luxer hotel dan ze gewend zijn of ze gaan langer.

Ik zie wel veranderingen in boekingsgedrag. Mensen die gewend waren op internet te boeken gaan nu naar een reisadviseur of reisbureau voor advies en service. En dat is eigenlijk best logisch. Toen hun internet reis geannuleerd werd of toen ze vragen hadden over hun internet boeking konden ze niet of nauwelijks in contact komen met de klantenservice.

Deze mensen willen nu graag even sparren over hun vakantie-wensen en willen graag weten wat ik zou doen. Soms heb ik ze al gesproken toen ze vragen hadden over hun internet boeking en hebben ze al kennis gemaakt met de service van een reisagent.

Waarom zouden klanten bij jou moeten boeken?

Vakantie is zorgeloos genieten op een mooie bestemming  of avontuurlijk reizen langs onbekende wegen..  in alle gevallen ga je goed voorbereid op reis. Voor de één betekent die voorbereiding veel meer dan voor de ander. Ik kan je volledig ontzorgen maar we kunnen ook samen een route uitstippelen voor een rondreis door Sri Lanka die je vervolgens zonder tijdsplanning en vooraf geboekte hotels gaat maken.

Ik vind het leuk om je te leren kennen en je de mogelijkheid te geven om bijvoorbeeld je hobby te beoefenen tijdens je vakantie. Of het avontuur aan te gaan waar je al jaren over praat.

Je zult mij ook leren kennen. Ik schrijf over mijn eigen reiservaringen en mooie bestemmingen.

Ik doe zaken met heel veel grote en kleinere reisbedrijven en heb een franchise contract met TUI. Hiermee geniet je, als reiziger van heel veel zekerheden, kennis en connecties. Toch heb je een vast aanspreekpunt, een appje voor een korte vraag of s avonds een mailtje sturen en de volgende dag een reactie ontvangen.

In deze onzekere tijd wil je misschien graag even sparren over je vakantie-wensen of weten wat ik zou doen. Soms heb ik het idee dat wensen niet overeenkomen komen met de mogelijkheden of dat verwachtingen niet realistisch zijn. Dan zal mijn antwoord zijn ‘ Doe dat maar even niet, ik kijk wel even naar iets anders leuks voor jullie ‘.

Wil je verder nog iets over jezelf, of over reizen vertellen aan onze bezoekers?

Blijf dromen!

Als ik een rondje over de hei loop denk terug aan onze ontmoeting met Rabbijn Martin in Italië, die ons uitnodigde om konijn te komen eten. Het gesprek over politiek met die openhartige Amerikanen aan de bar in Memphis. Het strand in Costa Rica waarbij we wacht moesten houden omdat de apen er anders met onze kleren vandoor gingen.  Zwemmen in een beekje waar s ’nachts krokodillen vertoeven. Het moment dat ik vol schoot in de Todaiji tempel in Japan. Het theaterstuk over de Cherokee indianen wat het verhaal vertelt over hun verdrijving door de Yankees. De visvakantie met mijn zoons. Op zoek naar een Hamam in de Souk van Marrakesh. Buiten ontbijten. Een wijntje op het terras na een lange wandeling.

Ik houd van vakantie. Niet alleen van mijn eigen, maar ook van die van jou.

Groeten, Titia