James Bond en romantiek

Puglia, Italië

Eigenlijk ga ik graag in de winter, het vroege voorjaar of late najaar naar Italië maar nu is het juni als we Puglia bezoeken. Een regio van Italië die vaak als authentiek beschreven wordt.

Wij verblijven graag in een stad, overdag de stad leren kennen of op avontuur op het platteland en ‘s avonds levendige gezelligheid.

Ik boek een B&B in het autovrije centrum van Lecce, ( een universiteitsstad in het midden van de hak van de laars ) op loopafstand van pleintjes met gezellige terrasjes. Het ontbijt wordt geserveerd in een lokale trattoria en dat is een prima begin van de dag. Van de eigenaresse van de B & B krijgen we een restauranttip die ik zeker ga onthouden, Vico dei Sotterranei. En ben je van plan om Lecce te bezoeken dan zou ik hem ook maar onthouden. Een knus terras in een rustig straatje met geurige en kleurige bloemen en een geweldige keuken. Als we na het diner rond lopen komen we over Piazza Vittorio Emanuele II, een groot standbeeld van de eerste koning van Italië prijkt onder de hoge bomen.  De naam herken je misschien van de overdekte winkelstraat in Milaan.  Mijn oog valt op een bloemrijk terras, die ik ook voor je ga onthouden, Alibi Creative Club. De menukaart is hier in het Italiaans, google translate en een kleine verrassing laten ons genieten van al het lekkers uit de keuken van deze heerlijke plek. De dagen die volgen strijken we hier regelmatig neer voor de lunch en het diner. Het personeel herkent ons waar mooie gesprekken uit ontstaan. Als ik op een terrasje in het buitenland zit, vind ik het leuk om te kijken of ik kan horen waar andere gasten vandaan komen. Na een lastige puzzel besluit ik het gezin naast ons te vragen waar ze vandaan komen. Estonia it is. Ook dit levert een mooi gesprek op. Lecce kan je verkennen middels diverse tours, op de fiets of lopend, in een groep met een ( slecht Engelssprekende J ) gids.. maar je komt deze tours ook tegen als je door de straatjes dwaalt. Tip: ga niet in het hoogseizoen maar kies rustiger maanden als mei en oktober.

Tijdens het Romeinse rijk was Lecce al een belangrijke stad.

En vast om deze reden kreeg het een eigen amfitheater, de overblijfselen vind je op Piazza Sant’Oronzo. En als je hier toch bent, drink dan een kopje koffie bij Caffè Alvino. Slenter door Via Giuseppe Libertini en zoek de Santa Croce kerk op. Piazza Duomo is verrassend, ruim, groots en met een allure van een imposante stad. Onderschat de invloed van de Ottomaanse en Romeinse geschiedenis in de streek niet, lijkt het te zeggen. Ik neem graag een kijkje in kathedralen en kerken, het zegt veel over het verleden van een bepaalde stad of regio. In dit deel van Italië zijn de dommen veel minder rijkelijk dan in andere delen van Italië. Minder rijkdom in de bouwfases denk ik. De rijke barok stijl in de stad doet vermoeden dat in andere tijden de economie hier florissant geweest moet zijn.

Touren naar het meest zuidelijke deel van Italië.

Onze dag begint met een bezoek aan Gallipoli. De naam is afgeleid van het Griekse Kalepolis wat mooie stad betekent, en dat is het zeker. Het oude gedeelte ligt als een vesting in zee. Blauwe bootjes dobberen in de haven en de smalle straatjes nodigen uit voor een wandeling en een zoektocht naar een leuk terras voor koffie of een uitgebreide lunch. Ik koop een Massaia Salentina poppetje, een huisvrouwtje van aardewerk die in vrolijke kleuren beschilderd zijn en uniek zijn voor de streek. We lopen langs een kerstwinkel. Altijd leuk, een beetje kerst in juni. Onze wandeling brengt ons bij Ristorante il Pettolino, een sfeervol restaurant aan zee.

We vervolgen onze reis naar Santa Maria di Leuca, het meest zuidelijke puntje van Italië. Als wij hier aankomen is het middag en is alles dicht. Hier in Puglia is het warm tijdens de zomermiddagen, Tussen pakweg 3 en 7 uur is alles dicht en uitgestorven. Juni is hier nog laagseizoen, ondanks dat er al veel toeristen zijn naar mijn idee. Wij geven onszelf een autotour langs de boulevard en rijden verder naar Otranto, aan de Adriatische kust. Dit meest oostelijke stadje van Italië moet je op je lijstje zetten. Via de P borden komen we bij een parkeerplaats vlakbij de oude burcht. Want zo ziet het er een beetje uit met de poort en de smalle straatjes die kris kras door elkaar lijken te lopen. Leuke winkeltjes, gezellige terrasje en goede restaurants. Een prima plek om de dag af te ronden met een diner en een goed glas wijn.

Wat zijn nou de mooiste stadjes van Puglia?

Matera staat hoog op mijn verlanglijstje, iets met trouwlocaties en James Bond..  Maar eerst wil ik graag naar Ostuni, Ėén van de stadjes die op de lijst staat van must sees in Puglia. En zonder erg negatief te zijn moet ik toegeven dat ik net zoveel redenen kan bedenken om deze stad over te slaan dan wel te bezoeken. Het stadje is prima te bereiken met de auto. Parkeren vergt echter geduld. Wij rijden altijd net zo ver door naar het centrum dat parkeren behalve geduld ook veel creativiteit van ons vraagt maar dat maakt reizen leuk. Het fotogenieke oude centrum van de stad is prachtig, maar je bent niet de enige die dit leuk vindt.. vele collega-toerist- fotografen zijn met ons. Toeristen lopen door de straten en poseren voor de mooiste doorkijkjes en gekleurde terrassen. Iedereen lijkt perfect Engels te praten wat het authentieke karakter toch een beetje afzwakt. Kom je hier op een mooie zomerdag? Verwacht dan geen koele plekjes, de witte muren weerkaatsen het zonlicht, heet dus.

Na deze ietwat negatieve alinea over Ostuni vervolgen wij onze weg naar Alberobello. Onze navigatie wijst de weg via de S14 en S16 door de Trullivallei, Valle d’ Ittria. En behalve de restauranttips moet je ook deze twee wegnummers onthouden. Slingerende wegen met prachtig uitzicht over de heuvels met de typerende ronde huizen met puntdaken doen ons regelmatig de auto aan de kant van de weg zetten.

Als we in Alberobello aankomen en zoeken naar een parkeerplek worden we uiterst vriendelijk geholpen door de parkeerwachter. Tip voor deze regio, zorg dat je voldoende euro munten bij je hebt voor de parkeermeter, gebruik van creditcard en bankpas werkt niet altijd. Ook hier is het warm als wij er zijn. We besluiten uitgebreid te lunchen op een koel terras. Na de lunch wandelen we langs de fotogenieke straten met trulli huisjes, sommigen met tekens op het dak die ongetwijfeld een betekenis hebben binnen het geloof, werk of in de familiesfeer.

En dan is het tijd voor ons James Bond avontuur in de stad van de mooiste pleintjes met kerken met trappen waar veelvuldig getrouwd wordt.

Wij verblijven in een hotelletje in het oude Sassi di Matera, Twee dagen slenteren we door de smalle straatjes, trainen onze beenspieren over de vele trappen, genieten van uitkijkjes over de stad en de heuvels en maken foto’s van de bruidsparen in de eerste uren van hun huwelijksleven. De straten van Matera zijn vaak gebruikt als film locatie en zo ook voor de nieuwste James Bond film. En ik wil wel weten hoe die straatjes waar 007 doorheen raasde eruit zien. We belanden op een terras, je kent het wel, zo’n barretje met een wc’tje waarvan je je afvraagt of iedereen begrijpt dat het bezet is, zodat je de deur vasthoudt als je zit. We zoeken afbeeldingen op internet en kijken stukjes film terug en proberen de locaties te vinden. Opeens herken ik het plein met de kerk vlakbij ons hotel. Toch leuk.

Het lijkt erop dat James Bond deze regio op de kaart gezet heeft. Rijk aan toerisme, netjes, schoon en levendig.

Een laatste Tip; Vergeet je goede gympen niet, op chique schoenen kom je niet ver in de stadjes van Puglia.