Fietsen, wandelen, zon, strand, leuke beach-clubs en een gezellige stad.

Kos

Doe daar de vriendelijkheid van de Grieken bij en het lekkere eten en je hebt een geweldige vakantiebestemming. En dat is wat Kos is. Geweldig.

 

Ik ging met een vriendin naar Kos.

Onze huurauto stond klaar op de luchthaven en we reden in iets meer dan een half uur naar ons hotel, op loopafstand van Kos-stad. We worden gastvrij ontvangen door het hotel personeel en krijgen een drankje aangeboden vóór het diner. Voor deze vakantie hebben we gekozen voor een hotel op basis van half pension. We willen het eiland verkennen en wandelen en het lijkt ons fijn om ’s avonds niet meer weg te hoeven. Op flipflops naar het hotel-restaurant en relaxed dineren met een glaasje wijn na een lange wandeling. Heerlijk.

Wandelen op Kos dus..

Ons eerste doel is Mount Dikeos. Deze wandeling start in Zia, een oud dorpje in de bergen, midden op Kos. De wandeling start in het dorpje en eindigt bij een kerkje. Wij hebben het eindpunt echter niet gehaald. We hadden ons niet goed voorbereid, raakten de weg kwijt.. en besloten na een uur terug te gaan. Tip, bereid je wandeling goed voor, neem water en een snack mee en weet welke bordjes je moet volgen. Kos is een geweldig eiland om te wandelen maar de bewegwijzering is niet optimaal.

We lopen terug naar Zia en belanden op een terras.

De menukaart is uitgebreid maar wij vragen de ober of hij ons kan verrassen. En daar blijken ze hier heel goed in te zijn. Een dienblad vol hapjes komt onze kant op. We drinken een wijntje en kletsen met de ober over het leven op Kos. Als we weg willen gaan lijkt de ober nog niet klaar te zijn met ons, we krijgen nog een borrel aangeboden. We lopen door het gezellige, kleurrijke Zia voordat we terug rijden naar Kos-stad.

Onze tweede wandeldag brengt ons naar Oud Pili.

De oude hoofdstad van Kos, in het binnenland van het eiland. Midden in de bergen ligt de ruïne. En dit is een leuke wandeling. De oude stad is compleet uitgestorven door de cholera maar in de overblijfselen is de oude stad nog duidelijk terug te vinden. Als we terug rijden naar Kos-stad stoppen we bij Asklepieion, het bekendste ziekenhuis/ sanatorium uit de geschiedenis. Maak een wandeling langs de tempels en altaren. Vanuit het hoogste punt heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

Kos-stad is een leuk stadje, een beetje Moorse, Noord Afrikaanse sfeer. Verblijf je in de buurt van Kos-stad? Huur dan een fiets. Je fietst zo naar de stad, langs de jachthaven of naar een leuke beach-club. Het Neratzia kasteel ( de grote burcht ) in Kos-stad is leuk om te bezoeken. Toen ik er was, was het helaas gesloten. Houd je een beetje van geschiedenis en cultuur ga dan echt even naar Casa Romana. Al is het maar kort. Het oude Romeinse huis is gerestaureerd en geeft een goede indruk van de geschiedenis. Een bezoekje combineer je prima met een rondje Kos stad. Midden in Kos-stad ligt een plein met een overdekte markt en hier achter zijn leuke straatjes ( met restaurantjes ).

Kom je tijdens je verkenningstocht langs de westkust..

Agios Fokas Beach Club  en Ammos Beach Cocktail Bar zijn leuke beach clubs. Rijd je nog iets verder zuidelijk dan kom je bij de natuurlijke spa van Embros, de thermen van Kos. Het warmwaterbad mondt uit in zee en zou een helende werking hebben.

Kos, niet al te groot, prima te verkennen per fiets, leuke gezelligheid, hele diverse accommodaties en een goede prijs-kwaliteit verhouding.