Zuid Afrika

Kaapstad

Zuid Afrika. Deel 3

Het eerste blog van deze reis, De Drakensbergen, lees je hier.

Deel twee, Op Safari in Timbavati Private Nature Reserve vind je hier.

Na ons safari avontuur vliegen we van Kruger East Gate Airport naar Kaapstad.

Helaas geen fast-lane bij de auto verhuur op de luchthaven van Kaapstad.. en ik raak aan de praat met een mevrouw die “ blij is dat ze weer eens Nederlands hoort”.  Ze vertelt me in een half uur haar levensverhaal.. In Rotterdam geboren, in Indonesië opgegroeid, met een Belg getrouwd en al jaren woonachtig in Durban. En nu was ze net geland in Kaapstad.. omdat ze gaan verhuizen. Haar kleindochter studeert sinds kort in Groningen en kan niet zo goed wennen aan de Nederlandse gewoontes van OV kaart en fietsen in de regen.
Verhalen.. zoals je ze beleeft als je reist.. en wacht in de rij voor je huurauto..

In Kaapstad verblijven we in de Blackheath Lodge in Seepunt.

Het hotel is charmant, heeft een leuk zwembad in de binnentuin, een eigen bar en parkeerruimte voor de deur.

Omdat wij er niet van houden om heel vaak van hotel naar hotel te hoppen tijdens een reis, zullen we vanuit dit hotel de stad en de omgeving verkennen. We worden hartelijk ontvangen door de receptionist en drinken een drankje met hem terwijl hij ons vertelt waar we beter weg kunnen blijven en wat leuk is om te zien. Vanuit het hotel kan je prima naar Waterfront rijden met je eigen auto en dat doen we eigenlijk elke avond. Je parkeert hier in de parkeergarage naast de bekende Victoria en Alfred mall  en loopt door de mall naar de gezelligheid. Goeie restaurants, muziek, en veel blije mensen vullen het straatbeeld.

We eten met uitzicht op de tafelberg, maken plannen voor de komende dagen en lopen langs het monument van de vier Zuid Afrikaanse Nobelprijswinnaars; Luthuli, Tutu, De Klerck en Mandela. De symboliek wordt versterkt door de uitspraken van de heren. Mandela zei dit:

Nooit, nooit en nooit weer sal hier die pragtige land die onderdrukking van een deur ’n ander beleef nie.

Vanuit Kaapstad maken we een dagtrip naar Stellenbosch en Franschhoek,

in een half uur ben je de stad uit en rijd je richting de wijnhuizen. Het is een warme dag, we besluiten rond te rijden en te stoppen in Franschhoek. Hier wandelen we door de hoofdstraat met leuke winkeltjes, kunstgalerijen en restaurantjes met de lekkerste wijnen. Vanuit Franschhoek kan je diverse wijntours maken. Wij kiezen voor een lange lunch met wijn en raken aan de praat met een meisje die bij een beauty-salon werkt. Ze nodigt ons uit voor een handen en voeten behandeling en wij raken nieuwsgierig naar haar werkplek..  klein, groot, aan huis of een salon.. daar komen we tijdens het gesprek niet helemaal achter. Ze geeft ons een locatie en een tijd en zo lopen we een uurtje later door de straten van Franschhoek  en belanden we in een prachtige, hypermoderne beauty-salon. Na onze beauty behandeling drinken we nog wat op een terras met Afrikaners en proberen mee te luisteren wat ze zeggen. Aan het einde van de middag rijden we via de toeristische route terug naar ons hotel in Kaapstad.

Onze tweede dagtrip gaat via Camps Bay en Houtbaai over de mooie Chapmans Peak Drive richting Kaap Punt en Kaap de Goede Hoop.

We zoeken een Afrikaanse radio zender en genieten van het uitzicht. We zien walvissen zwemmen en als we een bord zien met de aanduiding ‘watervalletje’ rijden we vol verwachting het weggetje in. Watervalletje blijkt een picknick plaats te zijn maar de verwachte waterval ontbreekt.  Op de weg naar Kaap de Goede Hoop lopen apen langs de weg. Vermakelijk. We stoppen een paar keer om te kijken hoe ze op verkeersborden klimmen en een fuik maken op de weg, al zijn ze verkeerpolitie. We maken foto’s bij Kaap de Goed Hoop, de plek waar Jan van Riebeeck  in 1652 een verversingspost voor de Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie vestigde.

Terugweg rijden we via Simons Town,

waar ik graag een bezoek wil brengen aan de pinguïns. Het was druk op het strand en de pinguïns hadden zich terug getrokken op hun eigen strand waar je als toerist vanaf een plateau kan kijken.. en ik had me zo verheugd op een strandontmoeting met ze.. helaas.

Voor onze laatste dag in Kaapstad koop ik fast lane tickets voor de Tafelberg.

Ėén van de zeven Wonders of Nature. Het is een heldere dag. We hebben prachtig uitzicht over de zee en Robben Eiland. De stad, de haven en Lions Head en Rump.. We zien de walvissen weer zwemmen of zijn het toch rotsen??

Als we weer beneden zijn rijden we door naar de wijk Woodstock waar we onze auto parkeren bij the Old Biscuit Mill waar op zaterdagen de Old Biscuit Market wordt gehouden. Een lokale markt met leuke meuk, muziek en veel gezelligheid. We parkeren de auto met advies van een lokale parkeerwachter. Ik ben mijn portemonnee met cash vergeten dus we moeten eerst geld pinnen. De parkeerwachter wijst ons de weg..  als een politieagent langs loopt en zegt “watch these peoples cars, good” voel ik me top veilig 😀 Ik pin geld.. ontvang alleen briefjes van 100 rand, waar ik de parkeerwachter erg blij mee maak.. ( Normaal maak je de parkeerwachter blij met 10 rand. )

Als we zitten te lunchen pakken we de geschiedenis lessen op..

In 1994 kreeg de zwarte bevolking hetzelfde stemrecht als de blanken.. en werden de stappen van De Klercks anti-apartheids-regime verder uitgewerkt. Mandela bestudeerde in gevangenschap de mentaliteit en geschiedenis van de blanke Afrikaners. En hierdoor kon hij later de zwarte bevolking en blanken samen krijgen. .. 25 jaar geleden ..

We rijden via de De Klerck Boulevard en de Mandela Boulevard naar Bo Kaap.

Onderweg stoppen we even bij het stadhuis van Kaapstad waar een standbeeld van Mandela op het bordes staat. Deze is geplaatst ter nagedachtenis van de vrijlating en eerste speech van Mandela in 1990. Bo Kaap is een kleurrijke wijk die erg fotogeniek is. Hier parkeer je je auto ook onder toeziend oog van lokale parkeerwachters. In Bo Kaap wonen de afstammelingen van de islamitische slaven. Omdat de slaven vroeger geen gekleurde kleding mochten dragen brachten ze na afschaffing van de slavernij kleur in de wijk door hun huizen te schilderen. Nu nog steeds krijgen de woningen aan het einde van de vastentijd een nieuwe frisse kleur.

We sluiten de dag af met een drankje aan het zwembad. En zo komt langzaam aan een einde aan deze reis. We gaan nog een keer naar Waterfront, het is zaterdag avond. Er is veel muziek en dans op straat. Als we even staan te kijken wordt me een CD van de band aangeboden. 100 rand. Ik koop de CD van de enthousiaste jongen.. als we verder lopen vraagt Harold of ik wel een CD speler heb.. eh.. oeps en zo wordt mijn aankoop een sponsoring en souvenir.