Vier dames, op avontuur met een tien-meter lang appartement op wielen

Een camperrondje vanuit Calgary

Samen met drie collega’s vlieg ik naar Calgary voor een rondje met een camper en een bezoek aan Calgary.  Op uitnodiging van Travel Trend, de touroperator waar ik graag zaken mee doe voor de organisatie van maatwerkrondreizen en Tourism Calgary om de omgeving te leren kennen en zelf te ervaren hoe het is om met een camper te reizen.

 

 

Ons eerste reisdoel is het dropje Banff. Een wintersportoord, die in de zomer nog ruikt naar winterweer. Veel goede restaurants en gezellige shops dompelen ons op de eerste dag van deze mini rondreis meteen onder in vakantie gevoel. Voordat we de camping opzoeken maken we kennis met het blauwe water van Bow river, de rivier die door het Nationale Park en langs het dorp Banff stroomt en tijdens onze reis diverse keren aandacht zal vragen.

Bow River was een belangrijke rivier voor de native people die hier leefden en speelde een prominente rol in de eerste handel met Europeanen. De rivier staat namelijk in verbinding met Hudson Bay aan de oostkust vanwaar handelswaar via de rivieren verder Canada ingebracht werd.

We zijn er

We krijgen een prachtige plek op de bosrijke camping aangewezen. De receptionist  geeft ons een hand vol folders met info over de omgeving maar vooral met voorzorgsmaatregelen om beren bij je camper weg te houden. We parkeren en installeren de camper met de nodige vrouwen-logica en iets wat voelt als een openboektoets over het instructie filmpje die we thuis al bestudeerd hadden. De wijn kan ontkurkt worden en de toastjes komen  op de picknicktafel. En zo sluiten we de dag rustig af.

Discover Banff

De wekker gaat vroeg en voordat we de deur van de camper openzwaaien kijken we toch even door de raampjes om er zeker van te zijn dat we geen ongenode semi-huisdieren hebben aangetrokken. Het is nog stil op de camping als we naar de bus lopen die ons oppikt voor the ‘Discover Banff and its Wildlife’ een tour. Als je denkt dat we na twee meren en het blauw van de rivier genoeg water gezien hebben, dan heb je het mis. ‘Genoeg’ geldt niet voor Banff National Park. Bow River is blauw maar Two Jack Lake is helder blauw en Lake Minnewanka is diep blauw. Allemaal uniek in het decor wat eindeloos lijkt te zijn. Als we met de Banff Gondola omhoog gaan naar 2200 meter hebben we geweldig uitzicht over deze blauwe details tussen de groene en grillige bergtoppen van de Rockies. Het is helder weer, we zien zelfs Bow Falls liggen, vlak achter het iconische Fairmont hotel, waar we tijdens de tour, een fotostop hebben gemaakt.  

Picknicken en een onverwacht kraambezoek

We verlaten Banff en besluiten voor het ontbijt weg te rijden en onderweg te picknicken. Tijdens ons ontbijtje bespreken we hoe makkelijk dit eigenlijk gaat, de picknick plekken staan goed aangegeven en zijn makkelijk bereikbaar voor campers. We zijn onderweg naar Lake Louise en Lake Moraine. Twee meren die bekendheid genieten. Eerlijkheid gebied me te vertellen dat de vele bezoekers een stempel drukken op de beleving van de twee beroemde meren. Toch zien we de schoonheid op deze regenachtige dag, vooral in Lake Moraine. De gekleurde bootjes in de natuurlijke tinten van de omgeving geven een bijna magisch beeld.

Aan het einde van de middag is het tijd om de camping op te zoeken. We stoppen bij een klein supermarktje voor een paar boodschappen en vervolgen onze weg. En daar wandelt ze, een beer. Ik parkeer de camper op de vluchtstrook en wissel blikken in de buitenspiegel af met het ontroerende beeld van mama-beer en twee huppelende kindjes in natgeregende pak. Het word stil in de camper. Een beer, die wouden we graag zien. Maar dat we op kraamvisite mochten komen hadden we niet verwacht. Onder de indruk, niet meer van het installeren van de camper, want hierin zijn we inmiddels bedreven genoeg. De ontmoeting met de beer is s avonds nog lang onderwerp van gesprek aan onze picknicktafel naast de camper. Geluksmomentjes.

Een toegift van moeder natuur

De zon komt op en de vogeltjes laten ons weten dat de dag begonnen is. Als volleerde kampeerders pakken we de camper in en crossen via de Icefields Parkway naar het noorden. We zoeken Lake Peyto en zijn benieuwd naar de overeenkomsten of verschillen in beleving ten opzichte van de twee beroemde zussen. Lake Peyto heeft zijn eigen kleur blauw. Het is zonnig en helder als we bij het uitkijkpunt staan. En heel eerlijk, het weer, maakt of breekt in deze regio het ‘wauw’ gevoel wat we hier bij Lake Peyto zeker ervaren.

Voordat we beren en meren-land verlaten krijgen we een ‘last but not least’ gevoel. We hebben een stop bij Lake Bow gepland. Ik hoor je denken, “Hoeveel meren wil je zien?” Maar echt, je raakt niet uitgekeken en Lake Bow is dè must see. Direct naast de parkeerplaats zien we het meer liggen. Aan de overkant bergen, grijs en strak en links zakt het laatste smeltwater het meer in, wat zo helder is dat je de bodem kan zien. De stenen in het water zijn net zo scherp omlijnt als de twee wolkjes in de lucht. En precies deze twee details zijn het enige wat niet symmetrisch is in dit aquarel van moeder natuur. Lake Bow!

Blauw, blauw ik hou van jou. Maar wij rijden verder

Op een reis heb je soms van die dagen dat je denkt “Hoe bizar, ik wandel door een levend schilderij” Wij belanden in de Wilmer Wetlands. En hier is een hike van een uurtje uitgezet. Tenzij je verkeerd loopt of vaak stopt om geweldige foto’s te maken. The wetlands verbazen me. Tussen de Rocky Mountains en de meren die we afgelopen dagen gezien hebben ligt zomaar een moerasgebied wat helemaal niet lijkt te passen in het landschap. Het gebied waar we lopen is van goudgeel zand wat een beetje een duinlandschap na lijkt te doen. Heuvel op, heuvel af, om een waterpartij heen en door de bosjes, met na elke bocht een ander magnifiek uitzicht en gefluit van buizerds en een zeearend die de sfeer compleet maken. Gps werkt bij de vaag aangegeven wandelpaden niet, wij missen een afslag en krijgen een toegift die we niet hadden willen missen. Wandeltip; neem water en iets te snacken mee.

Geschiedenis in Calgary

Na vijf dagen leveren we onze camper weer in en sluiten de reis af in Calgary, waar veel toeristen hun reis starten. Calgary is misschien niet een stad waar je meerdere dagen plant om te verblijven maar een rustige kennismaking is hier zeer de moeite waard. Wij brengen een bezoek aan het Heritage Park. Hier reis ik terug in de tijd en maak ik kennis met de native tijd, de pre railway en post railway tijd. De drie tijdperken die de geschiedenis van West Canada kaderen. Het treinspoor van oost naar west Canada is bekent van de iconische trein the Rocky Mounteneer maar wordt ook al lange tijd gebruikt voor goederen transport. In het Hertige park staan veel huizen en gebouwen van vroegere tijden. (als een openlucht museum)

Ik wandel letterlijk terug in de tijd naar 1900. Hier staat het huis van Nellie Mc Clung. De vrouw die rond 1930 streed voor vrouwen kiesrecht en vrouwen rechten in het algemeen.  Onze agenda is vol en de tijd is beperkt, een gastvrije koetsier staat met paard en wagen klaar om ons naar de volgende stop te brengen. Hier hoor ik het verhaal aan van een bont handelaar uit de native/ pre railway tijd.  Hij vertelt over de Hudson Bay Compagny. De Engelse firma die vanuit Hudson Bay aan de oostkust van Canada producten invoerde en via de rivieren het land inbracht. Beverhuiden, muskusrathuiden en andere ratachtigen hadden waarde waarmee kookpotten, wollen dekens en gereedschap gekocht kon worden. Zo ontstond de eerste handel tussen de natives en Engeland. Onze tour gaat verder langs de de tipi’s. Lang blijven we hier niet omdat we later een uitgebreide tour in het Elbow River Camp krijgen waar de native people hun geschiedenis vertellen. Dit verhaal lees je in het blog over The Calgary Stampede. Wat begon als Rodeo.

Met een camper, maar hoe gaat dat dan?

15 jaar geleden was ook in West Canada. In de meivakantie van mijn kinderen die toen nog op de basisschool zaten. Ik herinner het me nog goed hoe we bij Lake Louise sneeuwballen gooiden, en hoe speciaal we de ontmoeting met beren vonden. De schoonheid van de natuur was echter veel minder sterk vastgelegd in mijn geheugen. Wat is het hier magisch mooi! Toen reisden we met een huurauto. Een camperreis in deze regio kan ik iedereen die van het campingleven houdt, aanraden.

  • In het hoogseizoen moet je wel de campings reserveren.
  • Bedlinnen, handdoeken, keukengerei en terrasstoelen liggen klaar in de camper. De camper heeft airconditioning en douchen gaat heel goed.
  • Ik vroeg me af of het inchecken, installeren van de camper en het opruimen voor vertrek tijdrovend zou zijn. Maar vanaf dag twee ging dit snel.
  • Is het lastig om te parkeren bij een hotspot? Daar waar wij langs reden voelde ons rijdend huis niet groot. De parkeerplaatsen en stopplekken waren zo ruim dat het voelde alsof we met een Fiat Panda rondreden.

Zo handig;

  • Picknicken onderweg. Zoek een leuke plek, aggregaat aan, tafel dekken en eet smakelijk.
  • Lange wandeling gemaakt? Bij terugkomst bij de camper staat er een koud drankje in de koelkast.